Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kamp mot lekser skal snu ti år med SV-motgang

TØYEN SKOLE: SV-leder Audun Solbakken holdt sommerpressekonferansen på Tøyen skole tisdag.
TØYEN SKOLE: SV-leder Audun Solbakken holdt sommerpressekonferansen på Tøyen skole tisdag. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Etter ti år med tilbakegang håper SV at et opprør mot hjemmelekser vil snu trenden ved høstens lokalvalg.

En heldagsskole med flere lærere, mer aktivitet og der leksene gjøres i løpet av skoledagen. Slik er kortversjonen av det SV mener må bli den neste store sosiale reformen her i landet.

Kampen mot hjemmelekser blir en av tre hovedsaker for det hardt pressede tidligere regjeringspartiet i den kommende lokalvalgkampen.

– Øving er det viktigste for å bli bedre. Vi har satt ut den viktigste jobben til foreldrene, vel vitende om at ikke alle foreldre har mulighet til å hjelpe. Da vet vi, med støtte i forskning, at lekser gir barna et negativt læringsutbytte. Dette vil vi ha et opprør mot, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Det positive er at vi er stabile, oppsummerte partisekretær Kari Elisabeth Kaski under partiets halvårige oppsummering med pressen tirsdag.

– For første gang på lenge går vi inn i en valgkamp som underdogs. Det blir spennende, lød det fra Lysbakken.

– Vi er i ferd med å snu trenden i de tre største byene. Et løft i Oslo vil gi oss et løft også på landsbasis. Summen av kommunemålinger indikerer at vi er på nivå med valget i 2011. Målet er å gjøre det bedre enn det, sier Lysbakken.

Da fikk SV 4,1 på landsbasis.

– Vårt mål er fremgang. Vi har bak oss ti år med tilbakegang. Det vil være en stor seier dersom vi klarer å snu den trenden, slo Lysbakken fast tirsdag.

Tøyen skole har nemlig gjort det SV drømmer om – nemlig å snu trenden.

For bare to år siden var dette en skole mange foreldre søkte sine barn bort fra. Med gratis aktivitetsskole og styrket innhold er elevtallet doblet og antall barn i aktivitetsskolen tidoblet i løpet av de siste to årene.

– Flere lærere er selve nøkkelen. Vi trenger 2.789 flere lærere i skolen for å nå bemanningsnormen. Det finnes 37.000 lærerutdannede som jobber andre steder enn i skolen. Problemet er ikke at Norge har for få lærere, men at det er for få lærere i skolen, sier Lysbakken.

Reformen vil koste mellom 1 og 3,7 milliarder kroner bare på småtrinnet – men vil samtidig redusere utgiftene noe til SFO, anslår SV. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!