*Nettavisen* Nyheter.

Kamp om DVD-lisenser

EU hadde før jul en stor aksjon mot DVD-produsenter som ikke betaler lisens til rettighetsinnehavere. 200 containere med DVD-spillere ble beslaglagt, og mange importører sliter økonomisk.

Sony og Philips har begge bidratt til utvikling av DVD-teknologien, og skal egentlig ha betalt for hver DVD-spiller som blir produsert. Mange produsenter i Kina betaler likevel ikke.

- Vi bruker mye penger på å forske og lage ny teknologi. Det er dyrt, og derfor skal også andre betale dersom de vil bruke våre oppfinnelser, sier Ronald Maagdenberg, direktør for Philips i Danmark.

Kina betaler ikke

I 2003 kostet denne lisensen rundt 10 amerikanske dollar. Mange produsenter av billig-merker, blant annet i Kina, betaler ikke denne lisensen.

I september og oktober i fjor, før EUs tollsatser på elektronikk steg, kom ekstremt mange skip fra Kina til europeiske havner med elektronikk. Tollere i hele EU gikk sammen i en stor aksjon i denne perioden, med 200 containere tilbakeholdt på grunn av manglende betalt lisens som resultat.

I hver container var det opptil 4000 DVD-spillere, noe som innebærer at nesten 800 000 DVD-spillere ikke kom frem til importørene.

Sliter økonomisk

- Det er mange importører som har store økonomiske problemer nå. De har annonsert med billige DVD-spillere, men fikk aldri varen, sier Alf Einar Nygaard, importør av United DVD-spillere i Norge.

Nygaard har selv alltid sikret seg at alle lisenser er betalt på maskinene han selger, men forteller at det kan avtales andre løsninger med kinesiske produsenter, skriver Politiken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.