*Nettavisen* Nyheter.

Kampen for å bli mamma - uten en far

BOKAKTUELL: Gro Hammerseng-Edin har akkurat gitt ut bok om hvordan hun og kjæresten Anja ble foreldre til lille Mio ved hjelp av donor. Nå er hun i forhandlinger med LHK om en mulig ny kontrakt.

BOKAKTUELL: Gro Hammerseng-Edin har akkurat gitt ut bok om hvordan hun og kjæresten Anja ble foreldre til lille Mio ved hjelp av donor. Nå er hun i forhandlinger med LHK om en mulig ny kontrakt. Foto: Mats Grimsæth (Østlands-Posten)

For Gro Hammerseng-Edin (33) har kampen vært å få lov til å bli mamma sammen med Anja. Uten en far.

08.03.14 11:16

8. mars er dagen for kvinners rettigheter.

En proff håndballspillerer vant til kamper. Det har Gro Hammerseng levd med i snart 20 år. Men da hun og kjæresten Anja ønsket barn, startet en annen kamp. Som kanskje ikke var beinhard og offisiell, men en egen kamp mot det bestående familiebegrepet.

Saken er hentet fra Østlands-Posten

Jeg sitter på Becks kafé og nileser «Anja + Gro= Mio. kunsten å få barn», som de to har skrevet sammen.

Les også: Nerver og rød løper på boklansering for Anja og Gro

Boka er overraskende åpen og ærlig. Forfatterne byr på seg sjøl. Og jeg gråter en liten skvett da Anjas mormor på 82 år ringer for å gratulere dem med å skulle bli foreldre ved hjelp av donor, etter at de har vært utrolig nervøse for hvordan hun vil ta det.

På side 117 kommer Gro Hammerseng-Edin, smiler og slenger seg ned i stolen ved siden av.

– Nå har jeg prøvd å være mamma i to år, og det er viktig for meg å være så bra som mulig for Mio, sier hun og legger til:

– I tillegg er jeg datter selv, og merker at jeg er opptatt av at mamma synes det jeg gjør er bra. Og fordi jeg vet at en del synes min måte å bli mamma på er fremmed, vil jeg gjerne bevise at jeg duger.

Hun nikker mot boka, og forteller at det tok to uker fra hennes mamma fikk boka på lanseringsdagen til hun leste den.

– Når hun var positiv, ble jeg letta. Mamma er nemlig veldig rett på.

Selv for en som ikke er interessert i håndball, er Gro Hammerseng-Edin en stjerne. Men hun er like interessert til stede som hun var i boka, så jeg kjenner henne igjen.

– Anja og jeg var forberedt på negative reaksjoner etter at boka kom ut, og at noen setninger kunne bli tatt ut av teksten og slått opp i pressen.

Hun smiler.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Men det er et tabubelagt emne å bli gravid ved hjelp av donor. Og det er sikkert en del som er imot det.

Gro Hammerseng-Edin håper boka kan være med på å ta brodden av det å være homofil og ønske barn.

– Det er jo trist å si det, men enda synes noen det er rart at ei helt vanlig og «vellykka» håndballjente kan være lesbisk. De forventer problemer, men Anja og min historie er jo en glad historie.

Selv om hun virker behagelig trygg på seg selv, har hun måttet gå mange omganger med seg selv og kjæresten for å føle seg sikker på at de to kvinnene er gode nok som foreldre.

– Jeg har kommet fram til at en god foreldrerolle er viktigere enn kjønnet, sier hun.

Når vi skal kjøre bil, må vi ta sertifikat. Men når vi skal få barn, er det bare å sette i gang for de fleste. Få barn er nok like godt gjennomtenkt og forberedt som donorbarn.

– Vi vil gi han det beste, derfor har vi valgt en åpen donor. Det betyr at Mio kan få vite hvem donoren er hvis han ønsker det senere i livet.

Vi har fått oss en kaffe. Gro Hammerseng-Edin har uventet tynne fingre med flere ringer på. Men overarmene viser muskler.

Håndballspilleren fra Gjøvik har vært proff siden 2003, og innkasserte OL-gull i 2008. Snart 34 år gammel, er hun i gang med forhandlinger om en eventuell ny kontrakt med topplaget LHK. Men foreløpig er ingenting bestemt.

– Vi er jo ute av Champions League, så nå er det seriespill og sluttspill igjen før kontrakten går ut til høsten.

– Nå er spørsmålet hvor mye tid det er greit å bruke på jobben?Jeg har både lyst til å kjempe for at kvinner skal kunne brenne for jobben sin og for at de kan velge å være hjemme med barna.

Hun ser opp. Syltynne rynker strekker seg i bue over panna.

– Velger vi Larvik, vil jobben kreve mye. Det innebærer en del reising med Champions League. Samtidig er det klare fordeler som småbarnsmor i vår bransje.

Gro Hammerseng-Edin kan kjenne suget etter å være med på landslaget. Men så kommer spørsmålet: Hva vil jeg mest?

– Og da ville jeg savne Mio.

Hun ble utrolig provosert da en del kjendisdamer gikk hardt ut mot å sende småbarn i barnehage.

– Jeg var barnehagebarn sjøl. Og det ga en kjempeforberedelse til skolen og god sosial trening. Jeg ser jo hvor glad Mio er for å være i barnehagen og leke.

Fortsatt brenner hun for håndballen. Hun blir like skuffa og lei seg når de taper.

– Men det er greit å ha med seg erfaringen med å være mamma. Det gir perspektiver. Det er veldig klart for meg hva som er viktig.

Den tøffe håndballspilleren følte seg som en superkvinne etter fødselen.

– Jeg er så glad for at jeg har fått oppleve å gå gravid.Jeg hadde et svangerskap som var veldig fint. Og den stoltheten jeg følte etter å ha gjennomført en fødsel. Noe så magisk.

Hun smiler.

– Litt blodsmak i munnen på en håndballtrening er peanuts mot en fødsel.

En stund trodde lille Mio at alle var familie, hele laget var kjente han kunne løpe til. Nå er han blitt litt mer mammadalt.

– I hverdagen er det ofte vi leverer Mio i barnehagen klokka ti. Vi kan trene på skift og hente ham tidligere. Ofte gjør vi det sammen.

Gro Hammerseng-Edin ler.

– Vi er liksom de mammaene som slår av en prat i barnehagen og aldri går.

Vil Mio savne en farsperson? Og vil han ønske å treffe sin donor? Det er spørsmål håndballspilleren har dvelt ved.

– Jeg spurte søsteren min, som er adoptert om det. Og på Stork Klinik viser det seg at de færreste oppsøker sin donor i voksen alder.

Mens hun nyter familielivet på Langstrand, har Gro begynt å tenke at det skal bli spennende å utvikle andre sider av seg sjøl enn håndballtalentet.

– Jeg gikk BI i to år på markedsøkonomi, men jeg følte ikke at det var veien. Men journaliststudiet som hun tok mens hun bodde i Danmark, gir kanskje mer retningen videre.

Å skrive boka ga mersmak.

– Der fikk jeg fullført en liten drøm. Jeg er stolt over at vi greide å fullføre, med Anjas landslagstrening, hennes eget firma, Mio og LHK.

Anja er den modige med tro på at de får til nye ting. Gro den mer pirkete og grundige, ifølge seg selv.

– Jeg er ikke langt fra en Bachelor i samfunnskunnskap, sier hun og legger til:

– Jeg vet ikke om det er en typisk jentegreie, men jeg har behov for å være god i noe annet enn sport. Jeg har lyst til å fullføre Bacheloren.

Den profilerte håndballspilleren smiler.

– Det føles fortsatt ikke helt som om å være håndballspiller er en ordentlig jobb.

Se flere saker i op.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.