*Nettavisen* Nyheter.

Friske meninger

Kampen mot stråmennene styrker ikke Norges beredskap

Svarer Høyres Heidi Nordby Lunde:

Jesper Nohr, Heidi Nordby Lunde og Espen Thygesen.

Jesper Nohr, Heidi Nordby Lunde og Espen Thygesen. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen/privat)

I stedet for å sloss mot en stråmann bør Heidi Nordby Lunde bli med Senterpartiet på å styrke Norges immunforsvar mot neste krise - enten den heter korona runde to eller klimakrisa.

Av Espen Thygesen, nestleder i Oslo Senterparti og medlem i Internasjonalt Utvalg i Senterungdommen, og Jesper Nohr, leder i Internasjonalt Utvalg i Senterungdommen

Dette er en kommentar. Det er skribentenes holdning som kommer til uttrykk.

Det er ingen som har tatt til orde for å gjøre Norge selvforsynt med alt, men at vi trenger mer egenproduksjon av kritiske varer, diversifiserte forsyningslinjer og lagerkapasitet.

Heidi Nordby Lunde: Senterpartiet ville gjort Norge mer avhengig av Kina

Til å begynne med hadde vi tenkt å sammenligne oss med Macrons planer for Frankrike for å berolige Nordby Lunde, men så fant vi ut at han har planer om å gå lenger enn selv det Senterpartiet går inn for.

Ikke selvforsynt med alt

I motsetning til Macron, som har lovet «full uavhengighet» for produksjon av masker og ventilatorer i Frankrike innen 2020, ønsker ikke Senterpartiet å være selvforsynt på alt.

I tillegg til det Senterpartiet allerede har fått gjennomslag for i Stortinget, ønsker vi simpelthen å «gjenopprette beredskapslagring av korn, styrke forsyningslinjene for kritiske varer, mer lagerkapasitet, mer egenproduksjon av medisinsk utstyr og en gjennomtenkt plan som får disse tiltakene i live».

Vi glemte mer egenproduksjon av medisiner i forrige kronikk, men da legger vi det til nå.

Les også: Misunnelsen rundt Senterpartiets gode beredskapspolitikk

En liten kostnad for større sikkerhet

Et beredskapslager for korn vil koste rundt 500 millioner kroner i engangssum. Det er 1/8 av en ny Helge Ingstad. En liten kostnad å betale for større sikkerhet i møte med et mer ustabilt klima - og tilbøyeligheter blant land å innføre eksportrestriksjoner på mat.

Norge har, i motsetning til mange andre land, heldigvis vært skånet for de verste utslagene på matforsyningen denne gang, men å stole på at markedene skal redde oss hver gang, er en farlig tilnærming.

Les også: Uten korn blir det kaos

Hva gjelder avhengigheten av utenlandsk arbeidskraft i landbrukssektoren i Norge, er det selvsagt en problematikk som må løftes for å ruste oss bedre for framtida.

Når det gjelder smittevernsutstyr som ble stående på svenskegrensa, ønsker vi å minne Nordby Lunde om at unntakene ble gitt til alle EFTA-land uavhengig av EØS-medlemskap, uten at EU var forpliktet til det.

Ønsker ikke å si farvel til EFTA

Senterpartiet har ingen ønsker om å forlate EFTA, men snarere styrke det med britisk medlemskap. Videre er vi helt sikre på at vi skal handle godt med våre europeiske naboer med en moderne frihandelsavtale uten overnasjonalitet, som de fleste andre land gjør med EU og som er Senterpartiets løsning for å sikre god markedstilgang og samhandel med EU.

Les også: Den helvetes landbrukspolitikken

Det er veldig bra at Nordby Lunde løfter viktigheten av norsk eksport. Senterpartiet ønsker også en verden som samhandler, så her er vi helt enig. Å ønske bedre beredskap gjør Senterpartiet isolasjonistiske - like lite som det gjør Macron isolasjonistisk med sine mer vidtrekkende beredskapsplaner.

Hvem gjør Norge mer avhengig av Kina?

Vi stusser derfor litt på påstanden om at vi kommer til å bli mer avhengige av Kina ved å produsere mer selv. Det som derimot er positivt, er at Nordby Lunde ønsker debatt om Norges forhold til Kina. Med tanke beredskap, forsyningssikkerhet og norsk eierskap til kritisk infrastruk, håper vi derfor at Nordby Lunde er med i kampen for å avbryte Norges frihandelsforhandlinger med Kina.

Nettavisen Pluss: For Carina (32) og Magnus (35) er dette helt naturlig: – Jeg husker han begynte å hinte littegrann

At vi forhandler om å åpne for opp norske bedrifter for mer kinesisk eierskap og gi kinesiske leverandører bedre rammevilkår, samtidig som NATO og EU tar en skarpere linje mot Kina. En slik handelsavtale som regjeringen nå fronter, vil derimot gjøre Norge mer avhengig av Kina.

Bedre forberedt neste gang

At vi ikke hadde eller har godt nok lager på medisiner og medisinsk utstyr er nå et veletablert faktum. Her har helsevesenet gjort flere positive trekk siden mars i retning Senterpartiets politikk, men å ha en større egenproduksjons- og lagerkapasitet vil kunne være livsviktig ved fremtidige korsveier. Hadde vi vært bedre forberedt på denne krisa, ville vi kunne spart mye som nå må tas igjen. Vi ønsker ikke å være i samme situasjon neste gang.

Les også: Sommerquiz 10: Hvor godt kjenner du egentlig Norge?

Vi håper derfor at regjeringen og Heidi Nordby Lunde blir med på et beredskapsløft, gjerne med en totalberedskapskommisjon, som vi har foreslått i Stortinget. Å ha en solid forsikring er en lur investering den dagen huset brenner.

Å være forberedt på kriser og mangler er solidarisk, da det vil gi oss den ekstra kapasiteten som gjør det mulig å kunne hjelpe andre, som våre europeiske naboer.

Koronakrisen har avdekket mange hull i norsk beredskap. La oss bruke denne sjansen på å styrke beredskapen i andre enden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag