*Nettavisen* Nyheter.

Kamper der nordmann holdes som gissel

Norske Kjartan Sekkingstad holdes som gissel Filippinene. Foto: Privat

Åtte opprørere og én regjeringssoldat skal være drept i sammenstøt på Filippinene, i området der nordmannen Kjartan Sekkingstad trolig holdes som gissel av Abu Sayyaf-geriljaen.

30.12.15 19:51

Ifølge en talsmann for den filippinske regjeringshæren, major Filemon Tan, fant sammenstøtene stad i Patikul-området på øya Jolo.

Dette er i det samme området som Abu Sayyaf antas å holde Sekkingstad og flere andre utenlandske statsborgere som gisler. Tan vil ikke svare på spørsmål om gislenes status.

– Vi følger situasjonen på Filippinene nøye, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB.

– Vårt fokus er på gislenes liv og helse, og vi er i kontakt med våre samarbeidspartnere for å undersøke om Kjartan Sekkingstad og de andre gislene er berørt av trefningene, sier han.

Ba for sine liv

Sekkingstad, som er fra Sotra, ble bortført sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor fra Oceanview Marina på øya Samal sør på Filippinene natt til 22. september.

I en video som ble sendt ut i begynnelsen av november, ba gislene for sine liv og leste opp gisseltakernes krav om løsepenger.

– Vær så snill, vær så snill å ta denne gruppen og deres krav på alvor, for de er farlige, de mener alvor, sa Sekkingstad i videoen.

Betaler ikke

Sekkingstad og de øvrige gislene holdes angivelig fanget av en fløy i Abu Sayyaf-geriljaen, som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), og på videoen kan det sess et svart IS-flagg i bakgrunnen.

Gisseltakernes krav lød opprinnelig på 1 milliard peso for hver av gislene, noe som tilsvarer rundt 181 millioner norske kroner, men er siden redusert til 165 millioner kroner per gissel, ifølge filippinske medier.

Norge nekter på prinsipielt grunnlag å etterkomme gisseltakernes pengekrav.

– Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) i september. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.