HTML EMBED

VIDEO: Klikk på startknappen over for å se stealthdronen X-47B i aksjon.

USA tester nå en ny stealhdrone som vil bli det første i sitt slag. Dronen fjernstyres ikke av mennesker, men er det første flyet som styres ved hjelp av kunstig intelligens.

X-47B har vært under utvikling i fem år. Dersom dronen består alle testene til sjøs, vil den futuristiske drapsmaskinen være den første som kan lande på et hangarskip uten hjelp fra et menneske, skriver avisen Daily Mail.

Flyets oppdrag forhåndsprogrammeres. Når den mottar ordren, vil det lette og fly til målet ved hjelp av GPS, autopilot og antikollisjonssensorer. Hjernen i flyet kalles CDU (Control Display Unit), og er i stand til å «tenke» selv - studere kart og beregne ny kurs om det trengs.

Stealthdronen er det amerikanske forsvarets siste nyvinning innen robotvåpen, og demonstreres samtidig som det diskuteres om koblingen krigføring og kunstig intelligens en dag kan få katastrofale konsekvenser for menneskene.

Det ble kjent denne uken at Pentagon har lagt fram forslag som lover at det alltid vil være et menneske som avgjør om en robot skal fyre av et våpen, men det er ikke klart om X-47B er designet i forhold til disse retningslinjene.

Organisasjonen Human Rights Watch har uttrykt bekymring for at selvstendig «drapsroboter» kan dukke opp på slagmarken i løpet av 20 år, kanskje før. Eksperter ved Cambridge University, som har etablert en gruppe som skal forske på det de anser som de fire største truslene mot menneskeheten, advarer mot kunstig intelligente maskiner.

- Mange forskere er bekymret for at utviklingen innen menneskelig teknologi snart vil utgjøre en ny fare for utslettelse av hele vår art. Slike farer kan komme fra framskritt innen kunstig intelligens, utvikling innen bioteknologi eller kunstig livsformer, fra nanoteknologi og de ekstreme ringvirkninger fra menneskeskapte klimaendringer, skriver senteret på sine nettsider.

Stort kampfly

X-47B Unmanned Combat Air System er utviklet av Northrop Grumman, og er ikke en liten drone. Flyet er nesten 12 meter langt og med vingene utslått er vingespennet på snaut 19 meter. Det er større enn F/A-18 Super Hornet.

Flyet har ikke et haleror, men erstatter sideror med vektorstyring av jetstrålen.

Flyet ble fraktet til hangarskipet USS Harry S. Truman mandag denne uken sammen med et spesialtrent team. Testingen av flyet skal begynne på nyåret. Per i dag er ikke flyet utstyrt med våpen, men er konstruert med innvendige våpenrom og regnes som et kampfly.

Toppfarten er ukjent, men ifølge Wikipedias artikkel om X-47B flyr det opp mot lydhastigheten, har en rekkevidde på 6500 kilometer og kan fly i en høyde på 40.000 fot.

HTML EMBED

Advarer mot kunstig intelligens

Hollywood har i flere tiår tatt for seg scenarioer hvor roboter utsletter menneskeheten. Men scenarioet har også blitt tatt opp av seriøse akademikere. Matematikeren Irving John Good, som har vært tilknyttet Cambridge, publiserte en artikkel i New Science i 1965 hvor han advarte mot kunstig intelligens.

Good varslet om at en «ultraintelligent maskin» ville bli utviklet av menneskeheten i nær framtid. Han skrev at denne maskinen ville bli «den siste oppfinnelsen» menneskeheten noensinne ville lage.

Filosofiprofessor Huw Price, som er en av grunnleggerne av det nyopprettede senteret på Cambridge, Centre for the Study of Existential Risk (CSER), sier at kunstig intelligens kan få katastrofale konsekvenser for menneskeheten.

- Med så mye på spill, så må vi gjøre en bedre jobb med å forstå risikoen for potensielt katastrofale teknologier, sier Price.

- Den grunnleggende filosofien her er at vi må ta på alvor at vi nærmer oss et vendepunkt der teknologien potensielt kan true vår eksistens - på en måte som vi aldri før har opplevd i menneskets historie.