Med en iPhone eller iPod Touch har du gjennom nettbutikken App Store tilgang til over 100.000 programmer. 25.000 av disse er spill, fra de enkleste trykk-på-en-knapp-spill til Rockstars «Grand Theft Auto».

Det er vanskelig å få en klar oversikt over hvilken effekt Apples populære dings har hatt på spillindustrien, men nedslagsfeltet er utvilsomt enormt. iPhone og iPod krediteres med å få folk flest til å begynne å spille mobilspill.

Onsdag kveld klokken 19.00 norsk tid forventes det at Apple lanserer sitt tungt rykteomspunne nettbrett - iTablet, iPad, iSlate eller hva det nå er nyheten vil hete.

TIPS: Tekno-nettsiden Gizmodo har gjort den omfattende jobben med å samle alle ryktene som svirrer rundt Apples nettbrett i én oversiktlig artikkel.

Nettbrettet er blitt omtalt som en «iPhone på steroider» med en såkalt multitouchskjerm på opp til elleve tommer - altså tre ganger så stor som skjermen på iPhone. Gitt at flere enn en person kan berøre skjermen på samme tid, er det duket for noen interessante spillopplevelser fremover.

Større skjerm, bedre opplevelse

- Et hvilket som helst spill hvor det er flere objekter i bevegelse, eller et kart som skal utforskes, kommer til å bli en bedre opplevelse. Også mer cinematiske spill i den øvre delen av markedet vil dra fordel av en større skjerm, sier toppsjef Ian Lynch Smith i Freeverse til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Freeverse lager spill til iPhone og Mac, som «Top Gun», «Big Bang Sudoku» og bilspillet «Days of Thunder».

Microsoft, Sony og Nintendo har i økende grad rettet markedsføringen for sine spill og konsoller mot folk flest, personer som normalt sett ikke spiller spill. Suksessen til «Singstar», «Guitar Hero» og hele ideen bak Nintendo Wii tyder på at det er et gigantisk marked her. Det er imidlertid det samme markedet Apple går etter.

- Jeg tror hardcorespillere fremdeles vil kjøpe tradisjonelle spillkonsoller. Men jeg kan se nettbrettet overta hele markedet av tilfeldige og moderat interesserte spillere, sier Smith til AP.

Tradisjonelle konsoller?

Begrepet «tradisjonelle konsoller» er kanskje misvisende. Spesielt Sony og Microsoft er ivrige etter å markedsføre sine produkter som alt-i-ett-maskiner hvor forbrukerne kan se på film, lytte til musikk, bla gjennom fotoalbum, holde seg oppdatert på Facebook og surfe på internett.

Alt-i-ett er også et begrep som har dukket opp i rykteflommen de siste månedene før Apples nettbrettlansering. Apples utfordring er å overbevise mannen i gata at han trenger en ny, antakelig kostbar, miniatyr-PC. Da bør dingsen kunne tilby det meste. Og kan den kobles til TV-en i stua, kan Apple bli en seriøs utfordrer i den såkalte konsollkrigen.

- Det er fornuft i å kunne koble Apples nettbrett til TV-en etter hvert, sier styremedlem Peter Relan i spillstudioet Aurora Feint til nyhetsbyrået.

- Alt-i-ett-maskin

Ifølge finansavisen Wall Street Journal blir nettbrettet markedets første alt-i-ett-maskin hvor vi kan lese bøker, se TV, filmer, høre på musikk og spille spill. Bakenfor nettbrettet ligger Apples filosofi om alt skal være digitalt tilgjengelig.

Wall Street Journal skriver at Apple har inngått, eller kommer til å inngå, avtaler med blant annet spillstudioet Electronic Arts, film- og underholdningsgiganten Disney og forlaget HarperCollins. Microsoft leverer søkemotoren Bing.

Angivelig får nettbutikken iTunes en alvorlig oppgradering hvor alle produktene Apple selger blir tilgjengelig. Da snakker vi altså om filmer, videoer, bøker, musikk og spill.

LES VIDERE: EA lager spill til Apples nettbrett

- For førstegangspillere

I utgangspunktet virker ikke produsenten av Playstation 3 spesielt bekymret over iPhones suksess.

- Vi har sett på iPhone og iPod Touch som en slags startpakke for spill. Når de kundene er klare for å gå videre til en dypere opplevelse, venter Playstation Portable, sier playstationsjef John Koller til AP.

Nå ser det imidlertid ut til at Apple ønsker å tilby den dypere opplevelsen selv... Klokken 19.00 onsdag kveld regner vi med at bildet har blitt klarere når gjelder Apples fremtidsplaner for sitt ryktebefengte nettbrett. Følg med!