RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan bli 143 milliarder dyrere enn antatt

Tilhengere fra ja- og nei-siden «barker» sammen under en markering i Edinburgh.
Tilhengere fra ja- og nei-siden «barker» sammen under en markering i Edinburgh. Foto: Russell Cheyne (Reuters)
Skottene kan tape milliarder på å melde seg ut av Storbritannia, viser ny rapport.

Senere denne uken skal Skottland avgjøre hvorvidt de skal løsrive seg fra resten av Storbritannia. Ifølge målingene har Nei-siden et knapt forsprang.

Men uavhengighet kan koste skottene dyrt, ifølge en ny rapport fra en anerkjent tenketank.

Risiko
The Centre for Policy Studies og økonom Tim Morgan trekker fram tre store risikofaktorer dersom skottene sier «ja» til uavhengighet.

«Ny data antyder at inntektene fra Nordsjøen til den skotske staten vil falle fra 10,1 milliarder pund fra 2011-2012 til 3,7 milliarder pund i 2016-2017,» lyder Morgans advarsel.

Ja-siden har imidlertid estimert oljeinntekter på 6,9 milliarder i 2016-2017, hvilket utgjør et gap i overkant av tre milliarder pund.

Den andre risikofaktoren er masseflukt fra den skotske finanssektoren, som vil koste skottene drøyt ni milliarder mer enn det ja-siden allerede har estimert, ifølge rapporten.

Den tredje risikofaktoren er utgifter knyttet til stadig økende pensjonsutbetalinger i offentlig sektor. Morgan mener dette vil ha et utslag på drøyt én milliard pund.

Gap på 143 milliarder
Til sammen vil disse risikofaktorene koste skottene 13,8 milliarder pund i 2015/2016, og inntektene til den skotske staten vil ligge på 50,4 milliarder pund, ifølge rapporten.

Dette er et langt lavere tall enn det Ja-siden har estimert, som er 64,2 milliarder pund. Det tilsvarer et gap på om lag 143 milliarder kroner.

I tillegg er de antatte inntektene langt mindre enn de forventede utgiftene på den 63,3 milliarder pund det samme året.

Fakta: Fakta om Skottland

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Favner den nordlige delen av Storbritannia og flere øyer som Hebridene, Orknøyene og Shetlandsøyene. Har over 5 millioner innbyggere. Edinburgh er hovedstad.
* Har vært en del av Storbritannia siden 1707, da kongeriket i nord ble forent med England og Wales. Skottene har siden hatt ulike grader av selvstyre.
* Skottland har blant annet beholdt sitt eget lovverk og sin egen nasjonalkirke. Men økonomien er blitt stadig tettere sammenvevd med Englands, og London styrer utenriks- og sikkerhetspolitikken.
* Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland en selvstyreregjering og sitt eget parlament, som begge har sete i Edinburgh. Alex Salmond fra nasjonalistpartiet SNP har vært skotsk førsteminister siden 2007.
* 18. september går skottene til urnene for å si ja eller nei til selvstendighet.

(Kilder: snl.no, NTB) (©NTB)

Mange feil
Talsmann for den skotske finansministeren sier rapporten er stappfull av feil, og påpeker at Margaret Thatcher var med på å grunnlegge tenketanken, skriver The Independent.

- Den eneste delen av denne rapporten som er riktig, er viktigheten skotsk olje har for styrken til pundet, som nettopp er grunnen til at den britiske regjeringen vil samtykke til en valutaunion med Skottland, sier talsmann John Swinney i en uttalelse.

- Vi har all rikdommen
Ja-sidens frontfigur, Alex Salmond, har i innspurten av valgkampen sluttet seg til skotske næringslivsledere som også etterlyser uavhengighet fra Storbritannia, ifølge BBC.

«Skottland har alltid hatt rikdommen, talentet og ressursene,» sier næringslivslederne i en felles uttalelse.

«Vi er blant de 20 rikeste landene i verden. Men i løpet av de siste ukene har vi sett noe nytt – en oppblomstring av nasjonal selvtillit. Dette gir oss det sterkeste fundamentet for et nytt uavhengig land,» fortsetter uttalelsen.

Sean Connery.

Bond sier ja
Sean Connery, mest kjent som den første James Bond, er blant skottene som ønsker løsrivelse.

- Som en skotte og som en person som har en livslang kjærlighet til både Skottland og kunsten, mener jeg at muligheten til uavhengighet er for god til å gå glipp av, har Connery uttalt.

53 prosent av skottene er mot uavhengighet, mens 46 prosent ønsker å løsrive seg, viser en meningsmåling utført av Opinium for The Observer.

Blant engelskmenn og walisere er det svært få som ønsker at Skottland skal bryte ut av den britiske unionen. Bare 13 prosent av dem ønsker at skottene skal løsrive seg, mens 62 prosent er imot, ifølge en meningsmåling utført av Survation.

Bryter stillheten
Dronning Elizabeth, som tidligere har sagt at folkeavstemningen er en sak som må avgjøres av det skotske folk, har til dels tatt bladet fra munnen.

Søndag sa hun til noen kirkegjengere at «folk må tenke seg svært grundig over framtiden». Mange har tolket dette som en støtte til Nei-siden, men Buckingham Palace nekter å utdype uttalelsen til dronningen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere