*Nettavisen* Nyheter.

Kan bli dyrt for Dæhlie

VERNEVERDIG HAGE ØDELAGT: Kommunaldirektør Siri Gauthun Kielland i Ullensaker kommune og kulturminnevernkonsulent Ola Fjeldheim studerer Dæhlies ulovlige hogst. Foto: Nina Skyrud - Romerikes Blad.

Bjørn Dæhlie kan få et ulovlighetsgebyr etter at han hogg ned det meste av trærne i Jessheims eldste hage uten å søke om tillatelse.

- Man kan gi et ulovlighetsgebyr etter plan- og bygningsloven i slike saker. Beløpet kan variere alt etter forholdene og hvor store skadene er. Men det må varsles og prosessen vil ta tid, sier kommunaldirektør Siri Gauthun Kielland i Ullensaker kommune til Romerikes Blad.

Les også: Dæhlie raserte verneverdig hage

Må vedtas politisk
En slik reaksjonsform må vedtas politisk i Ullensaker.

Bjørn Dæhlie hogg ned det meste av trærne i Jessheims eldste hage på den vernede eiendommen Storgata 3, som han nylig har kjøpt på Jessheim, uten å søke om tillatelse slik reguleringsplanen pålegger.

Flere RB-lesere er opptatt av hvilken reaksjon Dæhlie kan vente seg, etter at vi brakte nyheten torsdag, og oppfordrer Ullensaker kommune til å være like strenge som Oslo. Der er det ilagt bøter og krav om erstatning på mellom 8.000 og 100.000 kroner for ulovlig felling av trær.

En av de viktigste parkene
Dæhlie brøt to bestemmelser i reguleringsplanen for Jessheim sentrum. Det er ikke tillatt å fjerne verken poplene eller bjørkene på denne eiendommen. Dessuten kan ingen større trær eller karakteristisk vegetasjon fjernes i området uten tillatelse.

Dæhlie har tidligere uttalt til RB at han ikke visste om dette og at han bare trodde de seks poplene som står igjen, måtte spares.

Hele eiendommen er avsatt til bevaring park, bygg og anlegg i Byplanen for Jessheim. Dette var opplyst i salgsannonsen. I byromsutredningen for Jessheim sentrum er hagen en av Jessheims viktigste parker.

Kommunaldirektør Siri Gauthun Kielland mener det ville være naturlig å lage en skjøtselsplan for den i samarbeid med kommunen.

Befaring
På oppfordring fra Dæhlie var det før hogsten berammet et møte og befaring med kommunen 1. februar for å diskutere hva man kan gjøre og ikke gjøre på den vernede eiendommen.

- Jeg ville rydde skikkelig opp til den dagen, sa Dæhlie til RB torsdag.

Før kommunen rakk å reagere, etter at de fikk melding om hogsten onsdag 16. januar, ble bjørkene felt.

Og selv om Dæhlie skrev til kommunen tirsdag at han ikke skulle hogge noe mer før befaringen, ble alle epletrærne felt morgenen etter.

Les flere saker hos RB.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.