*Nettavisen* Nyheter.

Kan bli dyrt

Foto: (Foto: Terje Bendiksby)

Flytting av hovedkontoret til Sveits blir enten svært kostbart eller en tidkrevende øvelse for Stein Erik Hagen.

26.07.09 08:52

Advokat Espen Nordbø, som er spesialist på internasjonale skattespørsmål, anslår at det vil koste Hagen-familien rundt 2,8 milliarder kroner å flytte hovedkvarteret til Sveits.

– At Hagen virkelig skal flytte ut hovedkontoret, er noe jeg nesten tviler på. Eneste poenget kan være å slippe unna eller få mindre selskapsbeskatning. Men det kan ende opp som tap heller enn gevinst, sier Nordbø til Aftenposten.

Morselskap
Ettersom det er juridisk umulig å flytte hovedkontoret til utlandet, må Hagen-familien først opprette et morselskap i Sveits - et sveitsisk holdingselskap - og slette det Canica AS har i dag, påpeker Nordbø.

Det gamle selskapet må selge aksjene til det nye. Ettersom verdien av aksjene i Canica har steget fra anslagsvis 100 millioner kroner siden opprettelsen for rundt 15 år siden, til rundt 10 milliarder kroner i dag, blir gevinsten på salget nærmere 10 milliarder kroner.

Skattesmell
Ettersom det må betales 28 prosent i skatt av denne gevinsten, kan Hagen-familien få en skattesmell på nesten 2,8 milliarder kroner, konstaterer Nordbø.

Dette kan bare unngås om man flytter først og venter i fem år med å opprette nytt hovedkontor i Sveits, for deretter å foreta overføringen. Det innebærer å så fall ytterligere fem år med norsk formuesskatt.

– Det er den lure, men lange måten å gjøre det på, sier Nordbø til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.