Gå til sidens hovedinnhold

Kan bli en av de ti verste

Haiti-skjelvet kan være en av de ti verste naturkatastrofene gjennom tidende.

Tallet på omkomne etter jordskjelvet i Haiti fortsetter å stige og har nå passert 212.000, opplyser landets statsminister Jean-Max Bellerive.

- Det siste tallet jeg har mottatt var 212.000, sier Bellerive til den amerikanske fjernsynsstasjonen CNN.

212.000 døde er et enormt høyt tall også i historisk sammenheng, og det er grunn til å frykte at tallet kommer til å stige ytterligere.

Blant de ti verste
Overstiger tallet på døde 230.000, vil Haiti-skjelvet bli en av historiens ti verste naturkatastrofer.

Se kart over de ti verste naturkatastrofene nederst i saken.

Det er mange måter å telle på, og dødstall fra slike katastrofer vil aldri kunne fastslås med sikkerhet. Med utgangspunkt i Wikipedias liste over de ti verste naturkatastrofene, har vi laget et kart som viser hvor katastrofene har skjedd.

Og felles for dem alle: De har skjedd i Asia.

At Haiti-skjelvet er en av de verste katastrofene på den vestlige halvkule noensinne er derfor hevet over enhver tvil.

Millioner av hjemløse
I tillegg til de 212.000 døde, er over 300.000 mennesker behandlet for skader etter jordskjelvkatastrofen 12. januar. Tallet på hjemløse er trolig nærmere dobbelt så høyt som tidligere antatt.

Myndighetene i Haiti har tidligere opplyst at rundt én million mennesker mistet hjemmene sine under jordskjelvet.

- Men, man må legge til de som var hjemløse fra før, så vi har trolig rundt to millioner mennesker ute i gatene akkurat nå, sier Bellerive.

Hjelpeorganisasjoner har opprettet provisoriske leire for hjemløse rundt Port-au-Prince, og regjeringen i landet har kunngjort planer om å flytte flere hundre tusen mennesker fra disse til nye leire utenfor hovedstaden.

Kina verst rammet
Av de ti naturkatastrofene som har tatt flest liv, har hele seks funnet sted i Kina. Landet er både utsatt for enorme flomkatastrofer, og jordskjelv.

Flommen i Sentral-Kina i 1931 blir av de fleste eksperter sett på som den naturkatastrofen som har kostet flest menneskeliv. Anslagene varierer fra én til fire millioner døde.

Også tidenes nest verste naturkatastrofe var en kinesisk flom. I 1887 gikk Den gule flod (Huang He) over sine bredder, og tok med seg mellom 900.000 og 2.000.000 menneskeliv i prosessen.

Her ser du kart over de ti verste naturkatastrofene gjennom historien, ifølge Wikipedia:

HTML EMBED

Vis Verdens verste naturkatastrofer i et større kart

Kommentarer til denne saken