Gå til sidens hovedinnhold

Kan bli flystreik fra mandag

Flygelederne avviser lønn som årsak til brudd.

Norsk Flygelederforening avviser at bruddet med arbeidsgiversiden kom som følge av lønnsspørsmål og mener det drives rovdrift på de ansatte. Fra mandag kan flyplasser rammes av streik.

- Det gjengis flere steder at årsaken til forhandlingsbruddet er uenighet om «lønn». Dette er ikke riktig, sier formann Robert Gjønnes i Norsk Flygelederforening (NFF). Han avviser at NFF økonomiske tilleggskrav var årsaken til forhandlingsbruddet.

- Årsaken til at NFF og Avinor/Spekter er i mekling er en sterk uenighet om den sosiale profilen på årets hovedtariffoppgjør. Det drives fra Avinors side det vi oppfatter som utstrakt rovdrift på flygeledere ved enkelte flykontrollenheter i Norge, når man ser på arbeidstid, belastning og bemanning. Det er svært viktig for NFF å beskytte våre medlemmer mot ekstrem slitasje på grunn av slike forhold, fortsette flygelederformannen.

Les pressemeldingen fra NFF her (PDF)

I en pressemelding fra NFF peker foreningen på en e-post Avinor sendte til flyselskapene 6. juni. Her gjør Avinor rede for årsaken til de mange trafikkreguleringene ved Oslo kontrollsentral. I e-posten beskrives bemanningssituasjonen ved Oslo ATCC som «generelt sett sårbar» og «mer sårbar enn tidligere forventet».

Partene møtes hos Riksmekleren lørdag. Hvis det ikke blir enighet i løpet av de to dagene som er satt av til mekling, kan flyreisende rammes fra mandag morgen. Først onsdag blir det klart hvilke flyplasser som eventuelt rammes, melder NTB.

Om meklingen

30. juni møtes partene Norsk Flygelederforening og Spekter hos Riksmekleren og meklingsmann Nils Dalseide. Det er levert plassoppsigelse for 533 medlemmer.

Dette skriver Avinor om meklingen på sin nettside:

«Meklingen starter kl. 10:00 lørdag 30. juni med frist kl. 24:00 1. juli. Skulle det bli brudd i meklingen, vil det bli streik blant NFF-organiserte fra og med mandag 2. juli. Norsk Flygelederforening har frist fram til 27. juni med å informere om omfanget av et eventuelt første streikeuttak. Avinor vil legge ut informasjon om konsekvensene av en mulig streik når denne informasjonen er offentliggjort av Norsk Flygelederforening.»

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs