*Nettavisen* Nyheter.

Kan bli høyeste deltakelse på 13 år

Foto: Kevin Coombs (Reuters)

Ekspertene spår høy oppslutning i det britiske valget.

Torsdag strømmer britene til valglokalene for å stemme fram den neste statsministeren.

Eksperter hevder valgoppslutningen kan ende på hele 64 prosent, skriver The Telegraph.

Dette er i så fall den høyeste oppslutningen på 13 år.

I 1997 var valgoppslutningen på hele 71 prosent. Da gjorde Labour unna rent bord, og fikk mer enn de nødvendige 326 setene som kreves for å få flertall i parlamentet.

Kunne nådd nye høyder
Men valganalytiker Stuart Wilks Heeg mener 2010-valget kunne nådd nye høyder dersom Labour hadde lyktes med å overtale velgerne til å stemme i de såkalte sikre valgkretsene – kretser hvor Labour allerede er sikret seier.

- De trygge Labour-setene pleide å få mellom 75 og 80 prosent oppslutning. I senere valg har den sunket til 45 prosent. Det er her oppslutningen er blitt rammet, sier han til avisen.

På en annen side spår Wilks Heeg at oppmøtet vil trolig være høyt i de marginale valgdistriktene, hvor kampen for ett sete står mellom noen få hundre stemmer.

Ifølge valganalytikeren er det tradisjonelt lavere oppslutning i sentrum av byene enn i forstedene i Storbritannia.

For første gang står slaget mellom tre, og ikke to partier. Liberaldemokratenes Nick Clegg har stormet fram under valgkampen, og plutselig blitt en viktig motspiller.

Viktig vippeposisjon
Clegg kan komme i en viktig vippeposisjon dersom verken Gordon Brown (Labour) eller David Cameron (De konservative) får rent flertall. På meningsmålingene er det De konservative som leder an, etterfulgt av Labour og Liberaldemokratene.

Alt tyder på at det blir Hung parliament, hvilket betyr at ingen partier får rent flertall, og må dermed inngå forhandlinger med et annet parti for å komme i posisjon.

Clegg vil trolig kreve nye valgreformer dersom han kommer i en forhandlingsposisjon etter valget.

Dagens valgsystem favoriserer topartisystemet, og er derfor udemokratisk under dagens multipartisystem. Det innebærer at vinneren tar alt i hver enkelt valgkrets – som er en svært uproporsjonal fordeling av stemmene når de omgjøres til seter i Underhuset.

Målingene fra Ipsos Mori viser at De konservative havner på 36 prosent, Labour på 29 prosent og Liberaldemokratene på 27 prosent.

Ifølge Sky News tilsvarer dette henholdsvis 279, 261 og 79 seter i Underhuset. Dermed er det ingen av partiene som får det nødvendige flertallet på 326 seter.

Valgdagsmålingene blir offentliggjort klokken 23.00 norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.