*Nettavisen* Nyheter.

Kan bli kastet ut etter vannlekkasje

Foto: Caroline Bjerkland (Romerikes Blad (RB))

Da familien Alameeri var på ferie i Irak, ble det vannlekkasje i den kommunale boligen deres. Nå vil kommunen kaste ut familien.

31.05.11 12:25

SAND (ROMERIKES BLAD): Ali Alameeri kunne avverget vannlekkasje dersom han hadde hatt på tilstrekkelig varme i huset mens han var på ferie. Da hadde han, kona og de tre døtrene fortsatt hatt rett til å bo i den kommunale boligen på Sand.

Det er konklusjonen Ullensaker kommune trekker etter episoden som skjedde i vinter.

- I februar døde min kones bestemor, og vi bestemte oss for å reise til Irak 12. februar, forteller Ali Alameeri, til Romerikes Blad.

- Jeg hadde fått en kamerat til å holde øye med huset vårt. Han tok blant annet inn posten. 20. februar ringte han for å fortelle at boligen, var full av vann, forklarer familiefaren, som opprinnelig er fra Irak.

Bodde på motell
Kameraten varslet umiddelbart kommunen, og det ble satt inn en avfukter. Familien forsøkte å skaffe flybilletter slik at de kunne reise tilbake tidligere enn planlagt. Da billettene var såkalte billigbilletter, lot det seg ikke gjøre, og først 11. mars var de hjemme i Norge.

Etter noen dager tilbød kommunen familien et motellrom på Gardermoen da man ifølge Ali ikke hadde noen krisebolig tilgjengelig. Her ble de værende en måned. Først da var vannskadene utarbeidet slik at de kunne flytte tilbake til boligen på Sand.

Ali mener vannlekkasjen skyldes at vannledningen i dusjen i andre etasje hadde et svakt punkt der lekkasjen oppsto.

- Jeg har flere ganger varslet vaktmesteren om at dette blandebatteriet ikke har fungert som det skal, og rørlegger har skiftet ut batteriet to ganger, og reparert det tre ganger fordi det har dryppet. Jeg har bedt kommunen om kopi av fakturaene til rørlegger, men det får jeg ikke, sier han.

- Kommunen sier lekkasjen er selvforskyldt da vi ikke hadde på varmeovn mens vi var borte, men dette stemmer ikke. Varmeovnen i første etasje sto på hele tiden, hevder Ali som har erfaring som ingeniør med ventilasjon som spesialfelt.

- Hadde på varmeovn
- Jeg mente at det å ha på en varmeovn i første etasje ville være tilstrekkelig for å hindre frost- og vannlekkasje. Varmen stiger jo som kjent oppover. Jeg så det som både strøm- og kostnadsbesparende å ha på kun én ovn mens vi var bortreist. Og det var jo på badet med det defekte blandebatteriet at vannlekkasjen oppsto. Kommunen beskylder meg for grov uaktsomhet, men jeg hadde jo sørget for at boligen vår hadde tilsyn mens vi var på ferie.

Avslagsbrev
I forrige uke fikk Ali brev fra kommunen hvor det står at familien må flytte ut av boligen så snart som mulig og senest innen 15. juli som følge av to brudd på leiekontrakten.

Det ene bruddet går på at de ikke skal ha hatt på nok varme i huset mens de var bortreist. Det andre bruddet er at de ikke har tegnet innboforsikring.

- Jeg trodde innboforsikring kun dekket møbler og inventar. Jeg har ingen store verdier her i huset, så jeg unnlot derfor å tegne en slik forsikring, sier Ali, som nå har sendt klage på vedtaket.

Psykiske problemer
Da RB besøkte familien på motellet i april, hadde de bodd der en måned. Ali viste den gang en legeattest hvor det står at de tre døtrene opplever psykiske problemer som følge av den ustabile bosituasjonen.

- Etter oppholdet på motellet gikk vår yngste datter inn i en akutt psykisk krise. Det viktigste for oss nå er et stabilt bosted. Tanken på å frarøve barna tryggheten de nå har, er ikke til å holde ut, fortviler Ali, som for kort tid tilbake måtte si opp jobben sin i et transportfirma på Gardermoen som følge av en ryggprolaps. For tiden lever han av dagpenger, rundt 16.000 kroner i måneden, mens han venter på arbeidssøkermøte med Nav.

- Jeg søker hele tiden på internett etter boliger til leie. På Sand har vi betalt 6.300 kroner i måneden. Men leieprisen for boliger av tilsvarende størrelse ligger fra 13.000 kroner og oppover. Dagpengene vil ikke strekke til, fortviler Ali, som tror mulighetene for å få bolig på det private markedet er små.

- Vi er ikke etnisk norske, vi snakker gebrokkent, vi har vanskelige navn og de fleste utleiere aksepterer ikke kommunal garanti.

Les flere saker hos Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.