RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan bli regnet som både tilregnelig og utilregnelig

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Anders Behring Breivik kan på grunn av ulike beviskrav bli regnet som utilregnelig i straffesaken, men tilregnelig i erstatningssaken.

Selv om de nye rettssakkyndige skulle konkludere med at Breivik er tilregnelig, vil det være mest sannsynlig at han blir dømt som utilregnelig, fordi det uansett er opprettet en tvil. Tvilen skal komme den tiltalte til gode, ifølge strafferetten.

Men i en erstatningssak er beviskravet annerledes og der kan Breivik bli vurdert som tilregnelig, selv om det motsatte skulle være tilfellet i straffesaken, skriver Dagbladet.

- I erstatningsretten kreves det sannsynlighetsovervekt, altså at sjansen er større enn 50,1 prosent, mens det i strafferetten må være hevet over enhver tvil, altså et langt strengere krav, sier advokat Marte Randen som er ekspert på erstatningsrett til avisa.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch hadde fram til torsdag vært klar på at påtalemyndigheten kommer til å legge ned påstand om tvungen psykisk behandling i lys av den rettspsykiatriske rapporten skrevet av Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Under et debattmøte i regi av Oslo redaktørforening torsdag åpnet imidlertid Busch for at påtalemyndigheten kan komme til å påstå straff for Anders Behring Breivik under rettssaken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere