Det er over 7000 medlemmer fordelt på 21 steder – fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør – som tas ut i streik, melder Unio.

Se lista over kommuner og skoler som er tatt ut til streik nederst i saken

Blant disse stedene er Bærum, Bergen, Drammen, Tromsø, Bodø, Trondheim, Steinkjer, Fredrikstad, Porsgrunn, Kongsberg og Ålesund.

- Klare til kamp

- Vi skal jobbe hardt for å finne en løsning i meklingen, men blir det nødvendig, er Unios medlemmer klare til kamp. Det er svært beklagelig at elever over hele landet blir rammet, men det blir dessverre konsekvensen hvis KS fortsetter å nedprioritere lærerne, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio Kommune ifølge en pressemelding.

Grunnen til at lønnsforhandlingene mellom Unio og KS brøt sammen hos riksmekleren er at lærerne ikke var fornøyd med lønnsveksten de ble tilbudt, en ramme på 3,03 prosent.

- At KS tilbyr lærerne med 5-årig utdanning eller mer et lønnsoppgjør under det andre får, er ikke til å forstå i en tid med store rekrutteringsutfordringer i skolen, sier Handal ifølge Unio.

Handal viser til at andre lønnstakere i kommunesektoren har fått en ramme på 3,25 prosent

KS mener Unio regner feil

Tor Arne Gangsø, forhandlingsleder i KS, er ikke imponert over Handals regneferdigheter.

- Handal vet at mange lærergrupper, derav mange av hans egne medlemmer, har fått tillegg i dette oppgjøret som langt overskrider frontfagets ramme på 3,2 prosent.

- Gruppen Handal omtaler som «lærerne», er lærerne med lengst utdanning, altså adjunkter med tilleggsutdanning, lektorer og lektorer med tilleggsutdanning. Disse får i årets resultat et tillegg som prosentvis ligger litt under 3,2 prosent. Likevel får disse gruppene reallønnsvekst og de klart høyeste tilleggene i kroner. Det bør være opplagt at hvis rammen er 3,2 prosent og noen skal få langt mer, kan ikke alle også få minst 3,2 prosent, skriver Gangsø i en polemikk på KS.no.