Kan bli tvunget til å selge

Meglerne ved de to Notar-kontorene som mandag ble stengt går trolig fri. Men eierne kan bli tvunget til å selge.

17.01.06 11:47

Ifølge Bergens Tidende kan ikke meglerne straffes av dagens lovverk. Flere av punktene i eiendomsmeglerloveb gjelder bare statsautoriserte eiendomsmeglere. Disse kan miste godkjennelsen sin, mens meglere uten slik godkjenning i praksis kan bytte arbeidsgiver og fortsette å selge boliger.

Kredittilsynet har nå gitt Notar Eiendom Bergen og Notar Nybygg Bergen på Bryggen frist til 1. mars til å gjøre ferdig de transaksjonene de er inne i. Kontoret får ikke ta nye oppdrag, og i praksis er kontorene på Bryggen dermed stengt fra og med i dag.

Kan tvinges ut
Selv om ikke meglerne kan straffes etter dagens lovverk, er situasjonen en annen for ledelsen i selskapet, samt eierne.

Seksjonsleder Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet bekrefter overfor BT at de nå vil vurdere om eierne er skikket til å drive meglervirksomhet. Eiere og ledelse er ansvarlig for å følge opp lover og regler, og har ifølge vedtaket i Kredittilsynet gjort en dårlig jobb.

En av de som kan rammes hardt av dette, er Erlend Innset. Han eier 55 prosent av Notar i Bergen, som igjen er involvert i 13 Notar-kontorer på Vestlandet. Innset er styreformann i alle disse. Grøstad sier til BT at de kan kreve at eierne selger seg ut av virksomheten, hvis konklusjonen blir at de ikke er skikket til å drive meglervirksomhet.

Innset ønsket ikke å kommentere saken overfor avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.