Gå til sidens hovedinnhold

- Kan bli verre enn AIDS

Amerikanske leger advarer mot kjønnsykdom.

(SIDE2:) En ny utgave av gonore-bakterien skremmer amerikanske leger. Kjønnssykdommen kan ifølge legene få verre konsekvenser enn AIDS. Det skriver den amerikanske nyhetskanalen CNBC på sine nettsider.

- Dette kan bli mye verre en AIDS på kort sikt, fordi denne bakterien er mer agressiv, og raskt vil påvirke flere mennesker, sier Alan Christianson, doktor i naturopatisk medisin.

Nesten 30 millioner mennesker har dødd av AIDS-relatert sykdom på verdensbasis. Christianson tror gonoré-bakterien kan slå ut mer direkte.

- Får man gonoré fra denne smitten kan man settes i et septisk sjokk (tilstand som kan inntreffe ved blodforgiftning, red amn.), og døden vil da inntreffe i løpet av noen dager, sier Christianson.

- Dette er svært alvorlig.

Finnes ingen kur
Gonore HO41 ble først oppdaget hos en prostituert kvinne i Japan i 2009. Bakterien har vist seg å være resistent mot antibiotika.

Lederen for den amerikanske foreningen for seksuelt overførbare sykdommer (NCSD) er svært bekymret.

- Dette er en krisesituasjon, sier William Smith til CNBC.

- Etterhvert som tiden går blir bakterien farligere, legger han til.

Amerikanske helsemyndigheter har klassifisert den nye gonore-bakterien som en «super-bug», siden det ikke finnes noe legemiddel mot den. Slike super-bugger dreper rundt halvparten av menneskene som blir angrepet, ifølge det amerikanske senteret for sykdomskontroll og forebygging (CDC).

Foreløbig er det ikke rapportert dødsfall grunnet HO41-bakterien, men William Smith understreker viktigheten av å bekjempe bakterien.

- Potensialet for en katastrofe er stort, sier William Smith.

Kondom beskytter
Gonore er en seksuelt overførbar infeksjon. Man kan imidlertid bli smittet både nedentil og i halsen. Kondom vil gjøre smittefaren minimal, og lege Alan Christianson oppfordrer folk til å ta ansvart.

- Folk er nødt til å ha trygg sex, som alltid, sier han.

- Alle som går inn i et nytt forhold, bør teste seg sammen med partneren sin. Gonore fungerer slik at man ikke alltid vet at man har det. Og med denne nye utgaven er det viktigere enn noen gang å finne ut om man har det, sier han.

Nordmenn smittes i Asia
Den vanlige formen for gonore var tidligere en utbredt kjønnsykdom i Norge, men tallet på antall smittede har sunket kraftig de siste 30 til 35 årene, og infeksjonen er relativt sjelden.

Ifølge nettsiden gonore.no ble det mellom 2004 og 2010 rapportert inn omtrent 2000 tilfeller av gonore i Norge. 60 prosent av de heteroseksuelle som hade fått sykdommen var smittet i Asia, de fleste i Thailand.

80 prosent av de homoseksuelle som fikk sykdommen var imidlertid smittet i Europa.

Når denne formen for gonore behandles tidlig er den relativt ufarlig.

Vil du ha flere helsesaker fra Side2? Klikk her!

Kommentarer til denne saken