RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STREIK: Lærerne demonstrerte i Oslo i mai mot forslaget fra Kommunenes Sentralforbund (KS) i tariffoppgjøret.
STREIK: Lærerne demonstrerte i Oslo i mai mot forslaget fra Kommunenes Sentralforbund (KS) i tariffoppgjøret. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Kan blir storstreik til skolestart

Sist oppdatert:
Lærerne har bestemt seg.

Lærerne har stemt over avtalen Utdanningsforbundet har inngått med Kommunenes Sentralforbund (KS).

Klokken 12 presenterer Riksmeklingsmannen resultatet fra uravstemningen, og det blir da klart om titusener av lærere tas ut i streik.

- Medlemmene har nå svart gjennom uravstemningen, og i dag skal vi melde resultatet. Hvis det blir et nei, så blir det streik, sier pressesjef Nina Hulthin i Utdanningsforbundet til Nettavisen.

Les også: Varsler lærerstreik før sommeren

Avviste resultatet
Tirsdag ble det klart at Norsk Lektorlag har sagt nei til avtalen, og lektorer ved flere skoler blir tatt ut i streik etter sommerferien.

I dag kommer altså svaret fra organisasjonen som organiserer flest lærere, Utdanningsforbundet, som har 93.000 medlemmer.

Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund har for lengst tatt ut sine medlemmer i streik, og sier hun nå håper at titusener av medlemmer i Unio-forbundet slutter seg til kampen, melder NTB.

Også Musikernes Fellesorganisasjon er ute i streik, etter å ha avvist meklingsresultatet i slutten av mai.

De tre forbundene som allerede har bestemt seg for å streike representerer til sammen 18.500 medlemmer.

100.000 lærere
Hvis flertallet i Utdanningsforbundet stemmer nei i uravstemningen og mange nok har deltatt til at den blir bindene, kan konflikten resultere i at over 100.000 lærere kan bli tatt ut i streik.

Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid. I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

En eventuell streik bryter tidligst ut i neste uke, da et streikeuttak har fire dagers frist. En storstreik er ventet å særlig ramme skolestart til høsten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere