Nettavisen publiserte fredag formiddag en sak om Kine Karlsrud som endte opp med etseskader i ansiktet og redusert syn etter å ha brukt Plumbo i avløpet.
- Jeg hadde aldri brukt Plumbo før, så jeg leste bruksanvisningen godt, og fulgte oppskriften for å løse opp delvis tett avløp. To desiliter pulver og en halv liter vann, forklarer Hallingby-jenta.
Men istedenfor å åpne avløpet, kom alt i retur umiddelbart og traff 23-åringen i ansiktet og på overkroppen. Pakninger og rør under vasken ble sprengt i filler.
Les hele saken: - Det brant i hele ansiktet
- Ikke så lurt å ha hodet over sluket
Etter saken ble publisert har diskusjonen blant Nettavisens lesere gått heftig i kommentarfeltet.
«Når vasken din er så tett! Da åpner du røret å ta/og tar ut meste parten av dritten før du så bruker Plumbo! Trykket bygger seg opp og kommer i retur når rør er pottetett», sier en leser.
En annen skriver: «Det første som slår meg er noe vi forsøkte i et laboratorium. Ha i Plumbo og kokende vann for så å tette sluket. Det forårsaket lignende hendelse».
En annen mener kvinnen må skylde på seg selv: «Det er kanskje ikke så lurt å ha hodet over sluket. Dette er etsende saker. Dette kan ikke pålegges produsent, men er uvettig bruk. Jeg forstår ikke at dette kan være en nyhetssak. Skader som følge av uvettig bruk av giftige saker skjer daglig».
Opplevd lignende? Kontakt: [email protected]
Rørlegger: Bruker hansker for å unngå skader
Rørleggermester Roger Kjær i Gustavsen VVS sier til Nettavisen at Plumbo ikke er skadelig for rørene, men tror mange har lite kunnskap om hvordan man bruker det etsende middelet.
- Plumbo er fint om man bruker det til forebygging, men fungerer ikke om avløpet er pottetett. Det som da skjer er at Plumboen ikke klarer å «spise» seg gjennom forstoppelsen, sier han.
Gustavsen forteller at han ofte har sett personer som heller Plumbo i tette avløpet og latt det bli liggende.
- Fagmessig for vår del forsteiner det seg i avløpsrøret og da blir det nesten enda verre. Ofte er vi ute og staker opp ting der det har blitt brukt plumbo som ikke har fungert. Vi må alltid bruke hansker for å unngå å skade hendene, sier han.
Eksperten: - Gass i kloakkproppen
Ole Larmerud, som er teknisk direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, sier at han aldri har hørt om tilsvarende forhold som uhellet til Kine Karlsrud. Han forteller at han aldri har hatt lignende erfaring med Plumbo. Larmerud understreker at stoffet ikke er forbudt, at han kun kjenner saken fra media og derfor vil være forsiktig med å utbasunere farligheten av å bruke Plumbo altfor sterkt.
- Det er første jeg gang jeg hører om en så alvorlig historie, men jeg vet det har forekommet etseskader tidligere. Det er viktig at folk leser bruksanvisningen, selv om du sier kvinnen har gjort alt etter boka i dette tilfellet, understreker han.
Videre mener den tekniske direktøren at det må ha vært en spesiell anledning som gjort at ulykken skjedde.
- Det må ha vært trykk nedenifra som har gjort dette. En mulighet er at det kan ha bygd seg opp gass under kloakkproppen. Når det blir et lite hull er gasstrykket såpass stort at det kan slenge pulveret i ansiktet, slik som det står at har skjedd i denne saken, sier han.
For dårlig bruksanvisning?
Larmerud mener den omtalte episoden har bevist at pulveret er farlig og sier at alle rørleggere bestandig har hatt respekt for Plumbo.
- Hun har jo fått en etsende blanding i ansiktet og på kroppen, sier han og legger til:
- Hvis man følger bruksanvisningen nøye og det likevel skjer en hendelse som dette så er den kanskje mangelfull.
Han mener en mulighet er at produsenten ikke har tatt høyde for mottrykk i systemet.
- I kloakksystemet kan det nemlig ligge en gasslomme og det kan bygge seg opp et gasstrykk som gjør at man får spruten i ansiktet. Det kan eventuelt også hende at Plumboen har kommet i kontakt med noe i avløpet som gir en kjemisk reaksjon. Men jeg forstår det ikke helt. Dette pulveret er forferdelig gammelt og jeg har aldri hørt om noe lignende, sier han.
Larmerud mener Plumbo kanskje bør merkes enda tydeligere.
- Et slik oppløsende stoff må ha et kjemisk etsende element og disse egenskapene gjør at brukerne må være ekstra forsiktig. Kanskje det bør merkes enda bedre. Det er vel min tanke etter å ha hørt om en slik sak, sier han.
Hva tror du kan ha skjedd? Diskuter saken under: