*Nettavisen* Nyheter.

Kan dette være den ukjente drapsmannen på Sjøvegan?

UIDENTIFISERT: Marie-Louise Bendiktsen ble funnet død 15. juli 1998. Disse mennene ble aldri identifisert. Fantomtegningene er basert på to ulike vitners forklaring. Foto: Tegning: Harald Nygård (Foto: Privat)

Politiet går ut med fantomtegninger etter snart 17 år.

23.02.15 11:24

HARSTAD/SJØVEGAN (Nordlys.no): Marie-Louise Bendiktsen ble funnet død 15. juli 1998 etter at huset hennes brant ned. Obduksjonen viste imidlertid at den 59 år gamle kvinnen var knivstukket en rekke ganger før brannen.

Bendiktsen var enke og bodde alene i huset i Sjøvegan i Salangen. Politiet tror kvinnen ble drept, og at gjerningsmannen tente på huset for å skjule forbrytelsen.

Lensmann Hans Roar Rasmussen ved Sjøvegan Lensmannskontor har nå frigitt to fantomtegninger som ble utarbeidet av VGs tegner Harald Nygård. Tegningene er laget etter beskrivelser fra to forskjellige vitner som observerte en mann i området rundt Sjøvegan Videregående skole på kvelden 13. og 14. juli 1998.

Det er Folkebladet som omtaler fantomtegningene i sin papirutgave mandag.

Lensmann Hans Roar Rasmussen sier til Folkebladet at vitnene som har bidratt til tegningene, kan ha observert den samme mannen. Mennene på tegningene har utvilsomt felles trekk, og den ene personen skal ha sett mannen komme fra Sjøvegan Videregående og gå nedover Kongsveien. Han skal ha oppført seg nervøst, og dette i et område bare 100-150 meter fra drapsstedet, ifølge Folkebladet.

Store mengder informasjon

Det andre vitnet observerte også mannen i nærheten av skolen. Dette dagen i forveien, og på et tidspunkt svært nær politiets teori om når Marie-Louise Bendiktsen ble drept.

– Vitnet beskriver personen som 25-35 år gammel, høy, tynn, blek, med skulderlangt hår og midtskill, sier Hans Roar Rasmussen til Folkebladet.

På spørsmål om hvorfor ikke Politiet har gått ut med bildene tidligere, sier lensmannen at Politiet tidligere ikke har vurdert det som hensiktsmessig.

– Det er alltid en usikkerhet knyttet til slike tegninger, samtidig som det kommer inn store mengder informasjon, sier Rasmussen til Folkebladet.

LES OGSÅ: DNA-spor ble ødelagt i posten.

Retteferdighet

Til Nordlys sier Rasmussen tidlig mandag morgen at politiet har vurdert å gå ut med bildene helt fra de ble laget.

– Bildene ble utarbeidet i 2001 eller 2002, i forbindelse med en gjenopptakelse av saken. Jeg har ingen formening om vi står overfor noe gjenommbrudd i saken per nå, sier Rasmussen til Nordlys.

Klikk på bildet for å forstørre.

DREPT: Marie-Louise Bendiktsen ble 59 år gammel. Etterlatte har ikke gitt opp å få svar på hva som skjedde med henne. Foto: Foto: Privat


Han sier at politiet stadig nøster opp i løse tråder i saken, og de er det ikke få av.

– Det er fortsatt mange løse tråder å ta tak i. Når det gjelder innkommede tips opp gjennom årene, har vi i det aller vesentligste fulgt opp disse, sier lensmannen.

Rasmussen forklarer at det er frustrerende på mange måter å ha en slik sak hengende over seg.

– Man føler at man ikke er i mål, og at rettferdigheten ikke har skjedd fullest. Dette er en sak som absolutt er høyt prioritert i politinorge. En drapssak med ukjent drapsmann er noe vi absolutt skulle vært foruten, sier han til Nordlys.

Nye spor

Lensmannen har fulgt drapssaken helt siden Marie-Louise Bendiktsen ble funnet overfalt, voldtatt og drept i sitt eget hjem på Sjøvegan. Drapet ble begått natt til 15. juli, og i sommer er det 17 år siden politiet ble stående overfor en av de mest alvorlige sakene i Troms. I 2013 omtalte Nordlys samme sak. Den gang fortalte Hans Roar Rasmussen at politiet hadde fått nye opplysninger, og åpnet for videre etterforskning.

Nye spor leder mot Tyskland.

– Vi vil innstille på å gjøre nærmere undersøkelser i saken på bakgrunn av egne vurderinger og informasjon som har kommet inn utenfra, bekreftet lensmann Hans Roar Rasmussen overfor Nordlys den gang.

LES: Nye spor i 15 år gammelt drap.

Saken fortsetter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter at Marie Louise Bendiktsen ble voldtatt og drept, tente gjerningspersonen på huset. Antakelig i et forsøk på å skjule sine spor.


Drapssaken ble første gang henlagt i 2003, og så gjenopptatt i 2008 for så å bli henlagt igjen året etter. I 2013 ble drapsgåten gjenopptatt på nytt igjen.

LES OGSÅ: Politiet fikk nye tips etter TV-program.

Hans Roar Rasmussen har tidligere uttalt til Nordlys at han lover å gjøre alt han kan for å løse drapsgåten. I 2012 snakket vi med den avdødes datter Tone Bendiktsen. Hun skulle gjerne hatt et svar på hvem som drepte moren.

- På den ene siden leger tiden litt, og det er jeg glad for. På den andre siden tenker man jo på det. Vi skulle gjerne ha fått et svar. Det er tungt å gå rundt og ikke vite, sa datteren Tone Bendiktsen (53).

Les flere saker fra Nordlys her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.