*Nettavisen* Nyheter.

Kan dette være gullbyen?

Foto: Edison Caetano (Antiquity)

Nye flyfoto og en merkelig avskoging avslører en ukjent og sofistikert kultur i Amazonas.

11.01.10 11:50

- Det er mye å oppdage på disse stedene. Det er uendelig. Hver uke finner vi nye konstruksjoner, sier antropologen Denise Schaan til National Geographic.

Ifølge legenden fantes det en rik by dypt inne i jungelen i Amazonas. De spanske erobrerne, conquistadorene, mente byen var full av gull og skatter, og kalte den El Dorado - «den forgylte». De lette etter den, men fant den aldri. Mange av de som forsøkte, kom aldri tilbake fra jungelen.

Nå har forskere funnet spor av en sofistikert, førcolumbiansk kultur dypt inne i Amazonas. Satellitt- og flyfoto viser mer enn 200 enorme geometriske formasjoner i jorden nær Brasils grense mot Bolivia.

Enormt område
Sirkler, kvadrater og andre formasjoner er funnet over et område som strekker seg over 250 kilometer. Formasjonene skaper et nettverk av avenyer, grøfter og innhegninger. Alle stammer fra før Christofer Columbus satte sin fot i Amerika for første gang i 1492. Noen er så gamle som fra år 200, mens de nyeste er datert til 1283.

Kanskje er det hovedstaden i denne kulturen spanjolene hadde hørt om, og som de kalte El Dorado?

Forskerne som har kartlagt jordarbeidene, mener det kan finnes ytterligere 2000 konstruksjoner skjult av regnskogens løvtak. De stammer fra en hittil ukjent kultur i det som i dag er verdens største regnskog.

Sofistikert samfunn
Mange av konstruksjonene har dukket opp etter at regnskogen er ryddet vekk til fordel for jordbruk, og ifølge det britiske tidsskriftet Antiquity peker de mot et «et sofistikert, førcolumbiansk, monument-byggende samfunn».

Les hele artikkelen hos Antiquity her. (PDF-fil)

Ifølge Antiquity er de eldgamle konstruksjonene lagt etter en svært presis geometrisk plan, sammenbundet med rette og rettvinklede veier.

Kulturen har utnyttet både flomområder og høyereliggende land, og har ifølge forskerne kunnet opprettholde en befolkning på rundt 60.000 mennesker – mer enn noen middelalderby i Europa.

Oppdagelsene har satt til side tidligere oppfatninger om at jordsmonnet i øvre deler av Amazonas var for skrint til å støtte omfattende jordbruk, forteller Denise Schaan, medforfatter av studien og antropolog ved Federal University of Pará, i Belém, Brasil, til National Geographic.

- Vi ser at dette bildet er feil. Og det er mye mer å oppdage på disse stedene. Det er uendelig. Hver uke finner vi nye konstruksjoner, sier hun.

Astronomisk betydning?
Mange av jordkonstruksjonene er symmetriske og heller mot nord, altså mot solen på den sydlige halvkule. Det antyder at de har astronomisk betydning. Spesielt overrasket er forskerne over å finne samme type konstruksjoner både i lavlandet og i høyereliggende strøk. Det må bety at de er laget av samme sivilisasjon.

- Arkeologi i Amazonas har vært slik at du finner forskjellige folk i forskjellige økosystemer. Så det er spesielt å finne en kultur som utnytter forskjellige økosystemer og brer seg ut over et stort område, sier Schaan ifølge The Guardian.

På høyde med pyramidene
De første konstruksjonene ble oppdaget i 1999, men det er først nå - med nye satellittbilder og ny hogst - at omfanget av den gamle sivilisasjonen trer fram. Enkelte antropologer mener den bygningsmessige prestasjonen med sofistikert ingeniørkunnskap, kanaler og veier, er på høyde med pyramidene i Egypt.

- Disse oppdagelsene utfordrer vår oppfatning av hvordan Amerika så ut før Christofer Columbus kom, sier David Grann, forfatteren av boken «The Lost City of Z» - en bok om forsøkene på 1920-tallet på å finne gamle sivilisasjoner i Amazonas, til The Guardian.

Mange forskere har ment at jungelen har vært for ugjestmild til å opprettholde noe annet enn små stammekulturer. Nå virker det som om conquistadorene som snakket om «byer som strålte i hvitt» faktisk snakket sant. Conquistadorene brakte imidlertid med seg sykdommer, og var derfor selv trolig årsaken til at sivilisasjonene i jungelen forsvant.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.