*Nettavisen* Nyheter.

Kan disse hundene ha drept fire mennesker?

Foto: AP (Ap)

- Svært uvanlig at hunder dreper mennesker på denne måten, sier norsk zoolog.

10.01.13 15:31

Mexico by er den siste tiden rystet av drap på fire mennesker som angivelig er drept av løshunder. Det var i nyttårshelgen at likene til en voksen kvinne og en gutt ble funnet i parken Cerro de la Estrella i et fattig distrikt i Mexico by. En uke senere ble et tenåringspar funnet døde i samme park.

Påtalemyndigheten i Mexico by hevder alle fire ble drept av løshunder i parken fordi likene var påført omfattende hundebitt. Alle de fire blødde i hjel, og ett av ofrene skal ha fått revet av den ene armen. Det minste offeret var et ett år gammelt barn.

Myndighetene i Mexico by anslår, som følge av alvorlighetsgraden på skadene, at det har vært minst ti løshunder involvert i hvert angrep.

- De er i stand til å drepe
Zoolog Petter Bøckman sier at en stor flokk med løshunder kan være i stand til å drepe to mennesker på en gang.

- Ja, i hvert fall ti hunder med litt størrelse. Ti chihuahuaer skulle jeg glatt klart å vasse meg gjennom. Men nok antall hunder vil være i stand til å drepe nesten hvem som helst. Vi vet for eksempel at mennesker har blitt drept av rotter, sier universitetslektor ved Naturhistorisk museum, Petter Bøckman, til Nettavisen.

- Vi vet at store hunder kan være farlige, og de som tipper over 40 kilo, skal man være litt forsiktige med, sier han.

Meksikanske myndigheter har fanget 25 løshunder i parken der angrepene skjedde. Men dyrevernere i storbyen tviler imidlertid på at de fangede hundene kan ha stått bak de horrible angrepene, og krever dermed at hundene ikke blir avlivet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Eduardo Verdugo

- Ser ut som en pitbull
Myndigheten har nå frigjort et bilde av de fangende hundene. Bøckman sier det er minst tre hunder på bildet som skiller seg ut, og som kan være i stand til å drepe mennesker.

- Det er et par her som ikke akkurat er noen småhunder. Det er flere av dem som er relativt store dyr, og den ene ser ut som en pitbull, sier han.

Bøckman sier at hund nummer én, tre og fire på midterste rad er dyr som i utgangspunktet kan utgjøre en fare for mennesker. Men han utelukker ikke at drapshundene fortsatt befinner seg i parken.

- Men hva er det som har skjedd her? Noen mennesker har gått i parken og kanskje blitt angrepet av hunder. Så har noen gått ut i parken og fanget noen hunder, men hvilke hunder har de fanget? De som drepte menneskene? Neppe. De har fanget de hundene som er lettest å fange, og det er garantert flere hunder der. De hundene som har drept menneskene der, er de som er sterkest, sluest og sannsynligvis vanskeligst å fange, sier Bøckman.

Tror ikke på myndighetene
Enrique Martinez, som er broren til en 16 år gammel gutt som ble funnet drept i parken, tviler på at hans bror ble drept av hunder, slik som påtalemyndigheten hevder.

- Det er ikke logisk. Hundene er jo små, de er husdyr. Vi tror ikke på det påtalemyndigheten forteller oss, sier broren til nyhetsbyrået AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Eduardo Verdugo

Bøckman utelukker heller ikke at det kan ligge en annen forklaring bak dødsfallene.

- Det er noe vi må huske på her. Dette er Mexico. De har et ekstremt volds- og narkotikagjengproblem. Man skal ikke se bort fra at de som har blitt drept, har blitt drept på andre måter og deretter blitt spist på av hunder, eller at de er drept med hunder, sier Bøckman.

- De er drept av hunder
Statsadvokaten i Mexico by sa på en pressekonferanse tirsdag at de står fast ved teorien om at menneskene ble drept av løshunder.

- Vi fant ingen andre skader som ikke er utført av hunder, sa statsadvokat Rodolfo Rio på pressekonferansen, melder nyhetsbyrået AP.

President for Organisasjonen for vern av gatehunder, Antemio Maya, anslår at det er mellom 1,3 og 3 millioner løshunder i Mexico by. Det er vanskelig å fastslå et eksakt antall fordi mange hundeeiere slipper hundene sine ut om dagen, og lar dem vandre løse i nabolaget. Grunnen til det er at mange fattige innbyggere i storbyen har begrenset med plass i hjemmet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Naturhistorisk Museum

- Dette er uvanlig
Bøckman sier det er ytterst uvanlig at løshunder går til angrep på denne måten og dreper mennesker.

- Nei, det er ikke vanlig. Vi har stort sett fram til nå hørt om dette i Russland, hvor det er en situasjon med mye løshunder og ulver. Og du har hatt en del blanding av gener, og da får du hybriddyr. Vi vet av erfaring at hybriddyr kan være farlige med en uheldig kombinasjon av genene fra ulv og hund. Ulver er slu, intelligente rovdyr som vanligvis er livredde mennesker. Mens vanlige tambikkjer er for dumme, late og svake til å drepe mennesker, men er i utgangspunktet ikke redde for mennesker, sier han.

Med de rette egenskapene fra hver enkelt rase, så kan et hybriddyr bli et farlig dyr som ikke er redde for mennesker.

Selv om det hører sjeldenheten til at løshunder tar livet av mennesker, så understreker Bøckman at slike dyr er langt fra noen kosedyr.

- En hund har ulvegener, og når de lever fritt og parer seg fritt, så er det ikke «jeg vil ligge i sofaen»-genet som blir ført videre, sier han.

LES FLERE SAKER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.