RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Kan drepe alle kreftceller

Ny kreftmedisin: Forskning på mennesker starter i 2014.

(SIDE2): Kreftforskning har gjort at stadig flere lever lenger med kreft, færre dør av sykdommen og mange får betydelig bedre livskvalitet med nye typer medisin.

Forskere ved Stanford mener nå de har funnet kreftmedisin som skal ta knekken på alle former for kreft og forskning på mennesker begynner allerede neste år, skriver New York Post fredag.

Virker som en peiler for kroppen
Utviklingen av den nye medisinen som skal testes lanseres kun to måneder etter Dr Irv Weissman banebrytende studie, der han utviklet et antistoff som bryter ned kreftcellenes forsvarsmekanisme.

Et protein kalt CD47 forteller kroppen at den ikke skal «spise» kreften, men antistoffet utviklet av Weissman blokkerer CD47 og frigjør immunceller, som kan «sluke» de dødelige cellene.

Den nye forskningen viser hvor mirakuløst effektivt immuncellene virker som en smart peiler for kroppen, der de peker ut de farlige kreftcellene for de cellene som skal bekjempe disse.

- Overraskende funn
Cellene «lærer» så hvordan de kan finne og angripe kreften.

- Det var overraskende at CD8+ celler kunne mobiliseres på denne måten, sier en av medisinstudentene som jobber med Dr. Weissman, Diane Tseng.

Nå kan det utvikles en vaksine og teamet med forskere ved Stanford planlegger å starte forskning på mennesker allerede neste år.

Det blir et lite forsøk med 10-100 personer i første fase.

1 av 3 i Norge får kreft i løpet av livet og prostatakreft er den hyppigste kreftformen blant menn og brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner.

Den nye nasjonale kreftstrategien slår fast at kreft skal behandles som en akkuttsykdom.

- I strategien bekrefter og understreker vi målet vi har hatt i to år om at 80 prosent av pasientene skal behandles inn 20 dager, sa helseminister Jonas Gahr Støre til NTB da strategien ble lagt fram.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere