RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan du egentlig stole på din PT?

Foto: Ron Chapple Stock (Ron Chapple Stock)
Sist oppdatert:
Hvem som helst kan kalle seg personlig trener.

(SIDE2:) - Vi vet at både Elixia og Sats har krav om at sine personlige trenere (PT) må ha utdannelse. Utfordringen er at personlig trener ikke er en beskyttet tittel, sier fagadministrativ førstekonsulent fitness Anne Mette Rustaden ved Norges idrettshøgskole (NIH)

Det vil si at hvem som helst i prinsippet kan ta til seg tittelen «personlig trener». Dersom noen kaller seg personlig trener sier det noe om jobben han eller hun har, og ingenting om utdannelse eller bakgrunn.

Side2 ønsket derfor å sjekke opp hva som egentlig kreves av en PT.

- Still høyere krav
Rustaden vet at treningskjedene generelt ønsker at sine instruktører skal være godt kvalifisert. Men hun understreker at det ligger en utfordring i at hvem som hels kan kalle seg PT.

- Det finnes mange private utdannelser for å bli PT, både i utlandet og i Norge. Vi etterstreber å gi våre PT-er utdannelse slik at de kan passe inn i bransjen her i Norge. Et minimum krav hos treningskjedene er fitness deltid, men vi ønsker at det kun er en start på noe mer. Derfor tilbyr vi en del kurs uten studiepoeng fordi vi ønsker å gi mer kunnskap til PT-ene.

Rustaden ønsker at kundene begynner å stille høyere krav til treningsinstruktørene – på lik linje som vi stiller krav til andre bransjer, som leger og tannleger.

- På den måten kan vi etter hvert få hevet kompetansenivået blant personlige trenere, som faktisk jobber med helsen vår.

Hun sier at det er veldig ulik standard på PT-ene vi har her hjemme. Noen er veldig gode, og noen bør lese seg opp.

Hva slags erfaring har du med personlig trener? Send oss ditt tips eller din historie her.

Her er sentrenes krav
To av Norges største treningssentre mener de har gode nok krav til at sine instruktører kan jobbe som personlig trenere.

(Dette er minstekravet for å kunne jobbe som PT)

SATS:

ELIXIA:

- Gjennomført og bestått en godkjent nasjonal eller internasjonal utdannelse som personlig trener. I Norge godkjenner SATS utdannelsen fra Norges Idrettshøyskole , Akademiet for Personlig Trening og Active Education .

- Grunnfag Idrett (1 års studium på høyskole) eller tilsvarende
- Solid realkompetanse/egenerfaring på kondisjon og styrketrening
- Gjennomført og bestått eksamen på ELIXIA PT Education (Intern PT-utdanning på 48 timer).

Side2 har gjennomført et søk på de personlige trenerne ved de ulike sentrene, og det viser seg at flere PT-er ikke har minstekravene som nevnt over.

Hva innebærer utdannelsen?
Rustaden forklarer NIHs to veier å gå for å bli personlig trener. Den en er deltidsstudie, fitness deltid. Da tar man utdannelse innen tre steg, som er grunnkurs, treningsveileder og personlig trener. Studiet gir 30 studiepoeng, og er lagt opp slik at man kan jobbe fulltid ved siden av, eller jobbe innimellom man tar de tre stegene.

For dem som ønsker å investere mer i studiene, tilbyr NIH bachelorprogram innen fysisk aktivitet og helse.

- Studiet omfatter mye innen forebygging, livsstilsendring og fysisk helse. Man kan velge PT som et av valgfagene i løpet av tredje året, og vil da få en mer omfattende totalpakke. Utdannelse er alltid god investering!

Dette bør du sjekke
Rustaden mener at det er en del punkter du bør merke deg når du skal velge personlig trener. Det viktigste er å sjekke at de formelle kravene er i orden.

- Se på utdannelsen, og gjør noen undersøkelser. For eksempel kan man kjøpe seg tittel og lisens i USA. Jo mer du betaler jo mer fancy tittel får du. Er det en som kaller seg «Master trainer», hva betyr det egentlig? Det betyr ikke nødvendigvis at man har mastergrad innenfor et emne. I tillegg må du føle at kjemien til treneren stemmer. Det er viktig at det skal være en person som kan gi deg motivasjon og som du trives med. Erfaring hos personlige trenere er selvfølgelig viktig også her, som ved andre yrker.

Har du noen garanti?
Treningssentrene reklamerer ofte med at du kan komme i form i løpet av for eksempel åtte uker, eller at du sammen med en personlig trener kan få hjelp til å nå dine mål.

- Man har ingen garanti på kvaliteten siden hvem som helst kan kalle seg personlig trener. Oppstår det problemer med tanke på avtalen, må man ta saken med treningssenteret sitt, eller få råd i den enkelte saken i Forbrukerrådet, sier avdelingsdirektør og nestleder Gry Nergård ved Forbrukerombudet.

Hun poengterte at i og med at PT ikke er noen beskyttet tittel, bør man høre med andre som har inngått avtale på det senteret du skal trene, og høre på erfaringen dem har med den aktuelle PT-en.

- Pass også på at du ikke inngår for lang kontrakt eller avtale om gangen. Ta først en prøvetime og se om du er fornøyd, sier Nergård.

Side2 tester
Side2 er i gang med treningsuke tre i en artikkelserie hvor vi skal se om man kan komme i form i løpet av fire uker. I den forbindelse har vi fått en personlig trener til å sette opp individuelt treningsprogram, og ernæringsterapeut har gitt oss kostholdsråd.

Les mer: I form på 4 uker?
- Tren sammen med andre
Få ditt eget treningsprogram

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere