RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ende med krig

Sist oppdatert:
Iran er beredt på å kaste ut FNs atominspektører. NUPI-forsker Morten Bremer Mærli ser to potensielle scenarier. Krig er ett av dem
De siste dagers spiral av trusler mellom Iran på den ene siden og USA, FN og EU på den andre siden, spisser seg til.

Iran trosset alle internasjonale protester og gjenopptok sin omstridte anriking av uran til store protester fra vestlige stormakter, med USA i spissen. Europeiske stormakter vil at Sikkerhetsrådet skal ta saken.

Iran truet med å avslutte samarbeidet med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

To scenarier

Seniorforsker ved NUPI, Morten Bremer Mærli, ser paralleller som er bekymringsverdige.

- Jeg ser noen likheter med utviklingen i Irak, men vi er ikke der ennå. Jeg ser to scenarier, sier han til iMarkedet.no.

Den ene er at Sikkerhetsrådet behandler saken. Russland, som er en nær partner av Iran, har sagt ja til at saken kan bringes inn der. Hva som kommer ut av det er usikkert. De ulike medlemmene av rådet har vetorett og om det blir sanksjoner som Russland ikke finner passende, kan de blokkere det. Eventuelle oljesanksjoner passer nok USA dårlig, med den innvirkning dette kan få på pris. Iran har OPECs nest største påviste reserver og eventuelle sanksjoner mot Iran vil sende oljeprisen til himmels. Før helgen steg oljeprisen videre, på nyheten om konflikten med Iran.

Utelukker ikke angrep

- Prosesser utenfor Sikkerhetsrådet, eventuelt et angrep, kan ikke utelukkes. Jeg håper ikke det skjer, fordi det vil være et enormt tilbakeskritt. Iranerne vil da virkelig mobilisere for å skaffe seg kjernevåpen. Men det kan skje, forteller han til iMarkedet.no. Det har skjedd før: Israel angrep en irakisk reaktor i 1981, for å hindre at Irak skulle utvikle kjernevåpen.

Å angripe Iran er noe helt annet enn å angripe Irak, et land som hadde vært isolert siden slutten av forrige gulfkrig. Et angrep vil ikke skje med bakkestyrker, men sannsynligvis i form av et luftangrep mot utvalgte kjernefysiske og militære mål.

- Men også det blir vanskelig. Atomanleggene er spredt utover flere områder, flere av dem er underjordiske og ligger i tettbefolkede områder. De blir krevende å ta ut, sier han.

Men Bremer Mærli antar at en eventuell krig ikke er rett rundt hjørnet. Det samme er iranske atomvåpen.

Lenge til a-bomben

- Leser man mediene i dag, skulle man tro at Iran har kjernevåpen om få uker. Det er ikke tilfelle. Det er minst ti år til, sier Bremer Mærli.

Først må de anrike uran til en høy nok konsentrasjon for bruk i våpen. Så produsere stridshoder til missiler. Hvert steg er krevende, ikke minst å lage våpenuran.

- I henhold til Ikkespredningsavtalen har Iran hatt rett til å anrike uran til sivil bruk, men teknologien kan misbrukes for militære formål, forteller han. Det er her inspeksjonsutfordringen til IAEA , det internasjonale atomenergibyrået, ligger. IAEA mottok Nobels fredspris i 2005.

- Krigen står ikke for døren, men det er en betent sak med mange aktører som har tunge interesser. Russland i forhold til salg av teknologi. USA, som har kjørt hardt på saken og EU som er tungt inne og ønsker å lykkes. Det spisser seg til, men ennå har det ikke blitt som i tiden før Irak-krigen, sier forskeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere