Gå til sidens hovedinnhold

- Kan få amnesti om han trekker seg

Afrikanske ledere reiser til Elfenbenskysten i et nytt forsøk på å overtale Laurent Gbagbo til å trekke seg som president.

Statsledere fra de afrikanske landene Benin, Cape Verde, Sierra Leone og Kenya vil trolig tilby amnesti til Gbagbo dersom han trekker seg som president, melder BBC.

Vestafrikanske land har imidlertid sagt de vil fjerne ham fra makten dersom han nekter å gå av frivillig.

Både FN og Den afrikanske union anser Gbagbos politiske rival, Alassane Ouattara, som den rettmessige vinneren av presidentvalget 28. november.

- Kan få amnesti
Dette er andre gangen på under en uke at statsledere fra nabolandene reiser til Elfenbenskysten i et forsøk på å forhandle med Gbagbo.

Kenyas statsminister Raila Odinga, som også representerer Den afrikanske union, skal også delta i møtet med Gbagbo.

- Han skal forsøke å få til en fredelig løsning på valgkrisen, samt forsøke å tilrettelegge for en forsikring om å ivareta tryggheten og sikkerheten for Laurent Gbagbo og hans tilhengere, dersom han trekker seg fra makten, opplyser kontoret til statsminister Raila Odinga i en uttalelse.

Odinga var en av de første afrikanske statslederne som etterlyste en militær innblanding med hensikt å styrte Gbagbo.

En kilde i den afrikanske delegasjonen opplyser til BBC at Gbagbo vil bli tilbudt amnesti, samt en garanti om at hans økonomiske midler vil bli sikret om han trer av.

200 mennesker drept
Ifølge FN har 200 mennesker blitt drept eller forsvunnet som følge av uroen som har oppstått etter valget. De aller fleste er tilhengere av Alassane Ouattara.

Landets valgkommisjon utpekte Alassane Ouattara som vinneren av presidentvalget 28. november, noe som også ble støttet av FN.

Men grunnlovsrådet, som ledes av Gbagbos nære allierte, utpekte imidlertid Gbagbo som vinneren. Gbagbo nekter derfor å trekke seg som president.

Kommentarer til denne saken