*Nettavisen* Nyheter.

Kan få ordfører ved loddtrekning

Foto: (Indre Akershus Blad)

- Jeg liker ikke tanken på at Aurskog-Høland kan bli kalt bingo-bygda overalt i landet.

28.09.11 13:12

Fortsatt er det fullt kaos rundt posisjoner i Aurskog-Høland, skriver Indre Akershus Blad. Dermed kan ordførerrollen bli avgjort ved loddtrekning.

- Jeg håper inderlig at det ikke skjer, men det er en reell mulighet for at ordførervervet blir avgjort ved loddtrekning, sier ordfører Jan Mærli til Indre Akershus Blad.

Nei, det er ikke en fleip.

Loddtrekning kan avgjøre hvem som blir ordfører i Aurskog-Høland og sammensetningen av formannskapet.

Så kaotisk er den politiske situasjonen etter valget.

Ordfører Jan Mærli misliker situasjonen sterkt. Han ser helst at posisjoner og samarbeid blir avgjort før det nye kommunestyret møtes mandag 10. oktober, men innser at man kan ende opp med loddtrekning.

- Muligheten er absolutt til stede. Vi har ingen klare flertall og to lister er like store. Det kan bli et bingo-opplegg. Jeg liker ikke tanken på at Aurskog-Høland kan bli kalt bingo-bygda overalt i landet, sier Mærli til Indre Akershus Blad.

Jevnt

Per i dag er det politiske landskapet slik: FrPs ordførerkandidat Kari Mikkelrud har kun sine egne representanters stemmer (7).

Høyre/sentrumsalternativet har 14 representanter som støtter Lars Henrik Sundbys ordførerkandidatur.

Sittende ordfører Jan Mærli (Ap) har støtte fra eget parti og SVs ene representant.?

Det gir også 14 mandater.

- Hvis ingen av de tre ordførerkandidatene får mer enn 50 prosent av stemmene i første valgrunde, blir det en ny valgrunde. Dersom det her blir stemmelikhet mellom listene, skal det avgjøres med loddtrekning, tro det eller ei, sier han.

I Valgloven §38 heter det:

«Ved flertallsvalg og ansettelser er den valgt eller ansatt som har fått mer enn halvparten av de avgitte stemmer. Hvis ingen får slikt flertall, holdes ny avstemning. Ved denne er den valgt eller ansatt som får flest stemmer. Ved stemmelikhet avgjøres ansettelse av møtelederen, mens valg avgjøres ved loddtrekning».

- Vi kan altså ende opp med å velge ordføreren – lederen av det politiske arbeidet i kommunen i fire år – og sammensetning av formannskapet, gjennom loddtrekning. Alt blir helt tilfeldig og uheldig for kommunen. Man kan på ingen måte utelukke dette scenarioet. Et slikt utfall vil ikke være bra, mener ordføreren.

- Kaotisk

- Hvordan skal du bli ordfører?

- Ved å få 18 stemmer! Nei, det er ikke enkelt å si. Alle muligheter er åpne. Det holder at ett parti skifter side. Jeg kan ikke si annet enn at det er kaotisk.

- Hvordan skal en eventuell loddtrekning avgjøres? Blir det å trekke strå, kron og mynt eller stein, saks, papir?

- Kanskje revekrok, sier Mærli – halvt i latter – halvt oppgitt.

- Nei, det blir nok papirlapper som vanlig. Dette er et offisielt valg, sier han.

Tirsdag kveld var Ap og SV i møte med Høyre, Sp og KrF.

- Vi får se hva som kommer ut av møtet. Det er ingen som liker den uklarheten vi opplever nå. Partiene i midten har brukt lang tid – og det må de få lov til. Men det begynner å haste. 11. oktober klokken 08.00 skal den nye ordføreren være på jobb i rådhuset. Det nytter ikke å si at det ikke passer da, sier Mærli.

- Usannsynlig

Norges mest profilerte valgforsker, Frank Aarebrot, mener det er svært usannsynlig at det ender med loddtrekning i Aurskog-Høland.

- Her er Frp på vippen. Det må da være et eller annet de andre partiene kan tilby Frp som får partiet til å støtte en annen ordfører. Hvis ikke vil jeg mene at Frp har dårlige forhandlere, sier Aarebrot til Indre Akershus Blad.

Han opplyser at Frp kan stemme blankt når det gjelder valg av ordfører og varaordfører, men at de under budsjettbehandlingen må velge side.

- Det er ikke lov å forlate kommunestyresalen uten å ha avgitt stemme under budsjettbehandlingen. Budsjettet må godkjennes, sier Aarebrot.

- Har du hørt om at ordførerverv i Norge har blitt avgjort ved loddtrekning?

- Nei, men det trenger ikke å bety at det aldri har skjedd, sier han.

Les flere nyheter fra Indre Akershus Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.