HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b4273", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "4273"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable('htmlObjectId','picshow_b4273'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.write("karusell_so_body4273");

Selv om romfolket i mange tilfeller lever på gata eller i teltleirer under det de fleste ville kalle kummerlige forhold, har ikke smittevernoverlegen i Oslo sett mye sykdom blant dem.

- Det har vært noen svært få tilfeller av meldepliktige sykdommer som tuberkulose og resistente stafylokokker, men ellers har vi ikke til nå registrert noen spesielle sykdommer knyttet til denne gruppen, sier smittevernoverlege Tore Steen til Nettavisen.

Se kommunenens bilder fra romfolkets leire: Kommunens skrekkbilder.

Lever utendørs
Nettavisen har gjennom en rekke artikler den siste måneden fokusert på romfolkets situasjon i Oslo. Det store hodebryet til Oslos politikere har vært hvordan man skal løse utfordringen med at så mange som 600 personer fra dette folket lever i leire eller utendørs i hovedstaden. Mange tyr også til tigging.

Les også: - Forbud mot tigging er mest effektivt.
Les også: - Frykter sykdommer skal spre seg.
Les også: Han plukker avføringen til tiggerne.

Siden januar har Oslo slitt med et meslingutbrudd. Steen opplyser at erfaringer fra flere europeiske land viser at meslinger ofte kan knyttes til romfolket, men slik er det ikke i Norge.

- Vi har et meslingutbrudd i Oslo, men dette har ingenting med romfolk å gjøre, understreker han.

Artikkelen fortsetter under bilde!

Potensielt problem
Likevel sier smittevernoverlegen at det er et potensielt problem at romfolket mangler toalett, dusj og lever utendørs.

- Under dårlige sanitære forhold kan man jo lettere få utbrudd av sykdommer, og sykdommer som diaresykdommer og tuberkulose kan feste seg. Ved for eksempel tuberkoloseutbrudd kan det være aktuelt å sette inn skjermbildebusser med røntgenapparat som kan ta bilder av folks lunger, forteller Steen.

Han er trygg på at kommunen har de ressursene som trengs ved en akutt situasjon.

- Hvis det blir et utbrudd av en mer alvorlig sykdom, vil vi kunne fange det opp med de meldesystemene vi har, sier han.

- Den moderne jødeforfølgelsen
I kraft av sin stilling som leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, jobber Arild Knutsen mye på gata og ser romfolkets tragiske skjebner hver eneste dag.

- Det er kommunens ansvar å legge til rette for dem ved å bygge toaletter i belastede områder. Dette kan bli det moderne samfunns jødeforfølgelse. Ekstremnasjonalismen er på fremmarsj i Øst-Europa og disse blir jaget rundt, sa Knutsen til Nettavisen tirsdag.

Les også: - Kan bli det moderne samfunnets jødeforfølgelse.

Oslo kommune ser ingen grunn til å gi romfolket et sted å bo - eller gjøre fra seg.

- Utedoer tror jeg bare vil bidra til større problemer enn det vi har, og at vi får enda flere tilreisende, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H) tidligere i uken.