Gå til sidens hovedinnhold

Kan fly direkte Bergen - New York

Det kan bli muligheter for ruter fra Bergen lufthavn til USA til neste år.

(BA.no): Torsdag fløy Norwegian for første gang med passasjerer på sitt nye Dreamliner-fly.

Flyselskapet med Bjørn Kjos i spissen satser stort på langdistanse, og planlegger å erobre USA med flere nye ruter. Ifølge Dagens Næringsliv kan det da også bli aktuelt med ruter fra mellomstore flyplasser, som i Bergen.

– Vi kan ikke være konkrete ennå, men til neste år får vi inn fire nye Dreamlinere. Disse er det planlagt at skal settes inn i langdistansetrafikk fra Skandinavia til USA eller Asia, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian Anne-Sissel Skånvik.

Hun sier at flyselskapet nå vurderer grunnlaget for ulike ruter, men hun ønsker ikke å love ruter fra Bergen.

Fremtid for direktetrafikk

– Rutenettet er ikke lagt, men vi ser på mange muligheter, sier Skånvik, som heller ikke ønsker å gå inn i hvilke muligheter som blir vurdert.

– Norwegian sin satsing er veldig spennende. Vi er veldig positive til eventuelle ruter til Flesland, sier fungerende lufthavnsjef ved Bergen lufthavn Aslak Sverdrup til BA.no.

Han har heller ikke fått konkrete indikasjoner på hvilke ruter som eventuelt kommer, men han ønsker satsingen velkommen.

– Det er en trend i fremtiden at det blir flere direkteflyginger. Ut fra Flesland er det stor etterspørsel etter slike tilbud, og det er også en god mulighet til å få flere turister til byen, sier Sverdrup.

– Vi har i flere år hatt kontakt med Norwegian angående rutetilbud, og vi har et godt samarbeid, sier reiselivsdirektør i Bergen reiselivslag Ole Warberg. Han har fått gode signaler fra Norwegian når det gjelder satsing i Bergen.

Håper de velger Bergen

– Bjørn Kjos nevnte blant annet Bergen som en aktuell destinasjon da han hadde møte med Bergen Næringsråd i fjor, og vi ønsker selvsagt at det skal skje, sier Warberg, som tror flygingene kan gjøre mye for turistnæringen.

– Når turistene kommer langveisfra, er det sjelden bare én destinasjon de skal besøke, men de blir ofte lenger i vårt område hvis flyet går hit, sier Warberg.

– Det er kanskje for tidlig for Norwegian å si noe veldig klart, men det er flinke folk som jobber der, og vi håper de velger Bergen.

Satser på nye storfly

Åtte nye Dreamlinere skal drifte Norwegian sin langdistansesatsing.

Med plass til 291 passasjerer, og rekkevidde på opptil 14 200 kilometer, skal de nye flyene til Norwegian av typen Boeing 787–8 Dreamliner frakte passasjerer fra Skandinavia til USA.

Leveringen vil skje fortløpende til og med 2015.

Det første, som nylig ble levert, skal settes inn i trafikk til Asia og Nord-Amerika i august i år, og til neste år kan det også bli aktuelt med flyginger til og fra Flesland.

Norwegian planlegger også å åpne egen flybase i New York eller Florida, og vil bruke amerikanske ansatte.

Hvert av flyene krever rundt 25 piloter, og 70 til 80 kabinansatte for å drifte, melder Dagens Næringsliv.

Det vil si at totalt rundt 800 ansatte vil jobbe på langrutene i løpet av ett år.

Foreløpig i USA-satsingen har Norwegian åpnet direkteruter til New York fra Gardermoen, og til Fort Lauderdale i Florida fra København.

Denne saken er levert av BA.no.

Kommentarer til denne saken