Kan forsinke Obamas Wall Street-reform

Foto: JONATHAN ERNST (REUTERS)

Barack Obama vil stramme inn reglene for bank- og finanssektoren. Men forslaget møter motbør i Senatet.

27.04.10 07:56

Republikanerne i Senatet blokkerer president Barack Obamas forslag til strengere regulering av den amerikanske finanssektoren, melder NTB via Reuters.

Republikanerne samlet mandag nok stemmer i Senatet til å forhindre en prøveavstemning om reformen.

Les også: Nå skjelver bankene i USA

Må forsøke å få til et kompromiss
Demokratene må derfor nok en gang sette seg ned og forsøke å utforme et kompromiss som kan lokke det nødvendige antall republikanere over.

Obama advarte
President Barack Obama la ikke skjul på skuffelsen da han kommenterte mandagens nederlag i Senatet.

- Noen av disse senatorene tror kanskje at slik hindring er en god politisk strategi, og andre ser kanskje på denne forsinkelsen som en mulighet til å flytte debatten inn bak lukkede dører der finanssektorens lobbyister kan vanne ut reformen eller drepe den helt. Men det har det amerikanske folk ikke råd til, sier Obama.

Demokratene ønsker å stramme inn reglene for bank- og finanssektoren for å hindre at kapitalmarkedene igjen skaper økonomisk kaos slik man opplevde under finanskrisen, heter det i en NTB-melding.

Varsler ny finanstale onsdag
Tirsdag morgen norsk tid melder Reuters at Obama vil holde en tale om finansreformen i Illinois onsdag og at han akter å presse hardere på for å få forslaget igjennom.

Obama skal tirsdag og onsdag besøke Iowa, Missouri og Illinois for å diskutere tiltak for å få opp sysselsettingen og støtte småbedriftene utenfor de store byene. Obamas siste stopp på reisen vil være Illinois der han skal snakke om Wall Street-reformen, opplyste en talsmann for Det hvite hus, Jen Psaki.

- Wall Street og Main Street

Det var i en tale torsdag at president Barack Obama presenterte sin for et nytt og strengere regime for finanssektoren i USA.

- Det er ikke noe forskjell på Wall Street og Main Street. Vi faller sammen, og vi reiser oss sammen. Uten reformene vi nå legger opp til, risikerer landet en ny finanskrise, sa Obama.

Her er noen av forslagene
Her er Obamas Wall Street-reform ifølge Det hvite hus:

* Finanskrisen kom som et resultat av fundamentale feil begått av finansselskapene på Wall Street. Skattebetalerne skal i fremtiden slippe å betale prisen for andres uansvarlighet. Det må det enkelte finansselskap ta ansvar for selv.

* De 50 største aktørene på Wall Street vil i fremtiden få et kollektivt ansvar for å betale tilbake hjelp ytt av skattebetalere.

* Forbrukerne skal beskyttes i langt større grad enn i dag gjennom en rekke nye lover og regler. Det skal også etableres et nytt offentlig tilsyn med hovedoppgave å beskytte forbrukerne.

* Nye lover skal sørge for å tett hullene i dagens finanslovgivning. De nye lovene skal forhindre at ett? grått? banksystem for lov å utvikle seg på nytt. Under finanskrisen finansierte det uregulerte bankmarkedet hele åtte billioner dollar.

* Den amerikanske sentralbanken skal få utvidede fullmakter til å foreta tilsyn i finansselskapene.

* Sterkere krav til egenkapital til banker og finansinstitusjoner skal sikre at de takler nedturer bedre.

* Nye lover skal sikre større transparens i derivatmarkedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag