Kan forutse dysleksi

Ved hjelp av hjernescan kan dysleksi oppdages på et tidlig stadium.

29.10.08 19:45

(SIDE2): Barn som er disponert for å utvikle dysleksi har en annen hjerneaktivitet i språksenteret enn andre barn, skriver nettavisen for Universitetet i Bergen, På Høyden på sine sider.

Det er første gang forskere beviser at risiko for dysleksi kan påvises. Dette gjorde forskerne ved hjelp av hjernescan.

Fikk hjernescan
Rundt 50 barn fikk hjernen scannet for å se om det var variasjon i hjerneaktiviteten mellom den gruppen som hadde større risiko for å utvikle dysleksi og den gruppen som ikke hadde økt risiko.

LES OGSÅ: Har funnet dysleksi-gen

Mens barna lå i MR-trommelen fikk de se bilder og korte tekster gjennom dataskjermbriller. Samtidig skulle de respondere ved å trykke på knapper når bildet viste et definert tema.

Forskerne fant ut at blodgjennomstrømningen til språksenteret i hjernen er forskjellig hos barn som har økt risiko for å utvikle dysleksi, sammenliknet med barn uten denne risikoen.

Kan sette i gang tiltak
- Når vi ser hvordan hjernen arbeider kan vi med større sikkerhet gå tidlig ut og si at dette barnet har risiko for å få dysleksi, og dermed sette i verk tiltak tidlig, sier førsteamanuensis Turid Helland ved avdeling for biologisk og medisinsk psykologi, seksjon for logopedi ved UiB.

Både kronprinsesse Victoria av Sverige er dyslektiker og vår egen Kong Olav V led av dysleksi. Kronprinsesse Victoria innrømmer at dysleksien gjorde at hun følte seg dum og treg på skolen og ofte ble hun ledd av.

- Jeg hadde vanskelig for å henge med på skolen og synes det var veldig vanskelig når frøken ba oss lese, har Kronprinsessen tidligere uttalt til den svenske avisen Expressen.

Les hele saken her. Victoria: - Jeg følte meg dum

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag