*Nettavisen* Nyheter.

Kan gå fri uten Trine-funn

Det skal mye til for å drapsdømme noen uten et lik. Det gjør Trine-saken spesielt vanskelig for politiet.

08.02.07 14:57

(iBergen.no) Rettshistorisk står politiet svakt når de eventuelt vil forsøke å få dømt Trine Frantzens tidligere samboer (33) og hans kamerat (46) for drap. For så lenge Trines levninger forblir savnet, kan hele saken være avhengig av vitneforklaringer.

- Det er ikke lett å snakke generelt om slike saker, men det er klart at det vanskeliggjør saken så lenge offeret ikke er funnet, sier leder for voldsseksjonen i Kripos, Arnfinn Sandstad til iBergen.no.

Bare én dømt
Han kjenner bare til én sak i norsk rettshistorie, der en person ble drapsdømt uten at liket noen gang ble funnet.

- Christel Gjøvikli forsvant i 1994 og ble aldri funnet. Politiet mistenkte kjæresten for å ha drept henne, men hadde problemer med å bevise teorien. Tilfeldigheter gjorde at vi til slutt fikk en tilståelse. I den saken fikk vi en dom, uten å ha et lik, forteller Sandstad.

Frikjent for drap
Utfordringen for politiet i Trine-saken blir å bevise at en forbrytelse faktisk har funnet sted, tre år etter forsvinningen, med sparsommelige tekniske spor. Gjennombruddet i saken kom etter at de to siktede forklarte seg ulikt og i strid med sine tidligere forklaringer. Men ingen av dem har erkjent straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen.

Men selv ikke en tilståelse fra en antatt gjerningsperson kan være nok til å sende vedkommende bak lås og slå.

«Er hun drept? Eller død av andre ting? Slik denne saken nå står er politiet helt avhengig av å finne Trine Frantzen»

Jostein Alvheim, forsvarer for 46-åringen.

- Generelt vil jeg si at det skal utrolig mye til for å dømme en person for drap uten at man har liket og uten en tilståelse. Jeg vil minne om rettssaken mot Sigurd Hollekim. I 1965 var han tiltalt for drap på Astrid Aardal som skulle ha vært begått i 1958. Politiet fant aldri avdøde. Hollekim tilsto, men ble likevel frikjent i Gulating lagmannsrett, sier Jostein Alvheim, som forsvarer 46-åringen.

Krever sterke bevis
Bevisene må være svært sterke og ikke etterlate noen tvil under en eventuell rettssak, verken om at Trine er død eller at de to siktede faktisk har drept henne.

- I Norge kan man dømmes for drap uten lik, men det skal uhyre mye til, sa jusprofessor Henry John Mæland etter fengslingen av mannen som er siktet for drapet på Rebecca Rist. Da han ble fengslet første gang, var liket hennes ennå ikke funnet.

- Det kommer selvsagt an på hvilke bevis politiet har. Men de hadde nok ikke tatt ut siktelse uten grunn, tror statsadvokat i Hordaland Randi Lucie Gabrielsen.

- Må finne henne
Fredag framstilles de to mennene for varetektsfengsling i Bergen tingrett, siktet for forsettlig drap. Forsvarerne vil trolig påpeke mangelen av et lik under fengslingsmøtet.

- Vi vet at Trine Frantzen er forsvunnet. Trolig er hun død. Men er hun drept? Eller død av andre ting? Slik denne saken nå står er politiet helt avhengig av å finne Trine Frantzen, sier advokat Jostein Alvheim.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.