*Nettavisen* Nyheter.

Kan gi frisoner til Taliban

Foto: MANPREET ROMANA (AFP)

NUPI-direktør Jan Egeland stiller seg kritisk til ny Afghanistan-strategi som blir diskutert bak lukkede dører.

09.11.09 16:09

Ifølge en høytstående Nato-kilde vurderer flere vestlige militærsjefer i Afghanistan en radikal troppeforskyvning dersom president Barack Obama ikke innvilger ytterligere styrkeopptrapping i det krigsherjede landet.

Strategien innebærer å trekke amerikanske og britiske styrker ut av store deler av provinsen Nord-Helmand, deriblant byene Musa Qala og Nawzad, og omplassere dem i mer sentrale områder, skriver The Times.

Da vil de eneste gjenværende vestlige styrkene i Nord-Helmand være de som forsvarer en demning i Kajaki-distriktet.

Hensikten med den nye strategien skal eventuelt være å styrke sikkerheten og stabiliteten i de mer folkerike områdene.

- Det var hele poenget
- Etter store tap i Afghanistan og stort opinionspress om å få resultater eller begynne nedtrapping, diskuteres det både i Washington og i London en radikal alternativ strategi. Men hvis man gir opp deler av Helmand, da har man gitt opp hele den strategien som man har holdt fast på siden 2001, nemlig at man ikke skal gi noen frisoner til Taliban eller Al-Qaida. Det var hele poenget med å gå inn i Afghanistan - det å «frigjøre» hele Afghanistan fra krefter som kunne organisere terror mot Vesten, sier direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland, til Nettavisen.

- Kan denne strategien skyldes andre Nato-lands restriksjoner på å la sine styrker operere i det urolige Sør-Afghanistan?

- Et av problemene med den vestlige strategien var fra dag én at det verken militært eller sivilt ble en enhetlig innsats, men mange parallelle militære og sivile operasjoner fordi hvert enkelt deltakerland satte ulike forutsetninger for sine bidrag. Dette har vært med på å gjøre operasjonen så ineffektiv og dyr som den har blitt, sier NUPI-direktøren.

General Stanley McChrystal, USAs øverstkommanderende i Afghanistan, har kommet med en anmodning til president Barack Obama om å øke tilstedeværelsen med ytterligere 40.000 soldater. Obama har ennå ikke tatt noen avgjørelse.

Nato-sjef ber om mer penger
Samtidig har den ferske generalsekretæren i Nato vært på en rundreise i ulike Nato-land for å be om mer penger til operasjonen i Afghanistan.

- Tror du Anders Fogh Rasmussen vil få noe gehør for sin rundereise?

- Det er veldig vanskelig å si. Både amerikanerne og britene har sammen med Nato i lang tid presset på for å få større bidrag fra de land som ikke slåss i sør, men stemningen for økt innsats i Afghanistan er ikke god i noe land. Mange land vil trappe ned mens knapt noen vil gi økte bidrag slik det ser ut nå. Det tragiske i hele situasjonen er at mange nå ser ut til å glemme en utpint afghansk sivilbefolkning som føler seg som brikker i et spill mellom vestlige makter på den ene siden og en svak sentralmakt under en svekket president Karzai på den andre siden, sier Egeland.

Rasmussen besøkte statsminister Jens Stoltenberg fredag forrige uke, men fikk ikke noen løfter om økte bidrag fra Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.