Gå til sidens hovedinnhold

- Kan gjøre det verre for barnesoldater

Usikker på om historiens første ICC-straff vil skremme krigsherrer bort fra å bruke barnesoldater.

(Nettavisen/NTB): Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har dømt den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga til 14 års fengsel for krigsforbrytelser.

Det er første gang ICC kommer med en straffeutmåling siden domstolen ble etablert i 2002.

- Det er to ting som er interessant ved denne dommen. Det ene er at det er stor forskjell på påstand og dom. Påtaleembetet ba om 30 år, mens han fikk 14 år, sier Kongo-ekspert og FAFO-forsker Morten Bøås til Nettavisen.

- Det er interessant at den første historiske dommen til ICC havner på et lavere straffenivå enn det påtaleembetet ba om, sier han.

Bøås sier at den relative lave straffen tyder på at dommerne ikke anser Lubanga som en veldig viktig aktør i Kongo-konflikten.

- Verre for barna
- Noe annet har med hvilke effekter dette (dommen) har på bakken i Kongo. Det vi ser er at de ikke har sluttet med bruken av barnesoldater, men man gjemmer dem bort mer enn tidligere. Bruken av barnesoldater er ikke over, men foregår mer i det skjulte. Det blir verre for barna, sier han.

Lubango ledet militsen Unionen for kongolesiske patrioter ((UPC) som kjempet om kronrollen i Ituri-regionen nordøst i Kongo fra 1999 til 2007. Aktoratet i Haag har hevdet at 40 prosent av militsen besto av barnesoldater.

- Dette (dommen) gjør det ikke nødvendigvis noe bedre for barn som slåss nå i Kongo, så det blir et åpent spørsmål om denne dommen har en avskrekkende effekt. Jeg er ikke så sikker på det. Det er klart at som krigsherre så tar du barn, men det er også slik at familier og lokalsamfunn sender barn til krigsherrer, sier Bøås.

Omstridt rettssak
Lubanga ble i mars funnet skyldig i krigsforbrytelser. Forbrytelsene inkluderte blant annet bortføring av unge gutter og jenter helt ned i elleveårsalderen. Guttene ble tvunget til å bli soldater i Lubangas opprørshær i Kongo, mens jentene ble brukt som sexslaver.

ICCs tidligere sjefaktor Luis Moreno-Ocampo krevde tidligere denne måneden 30 års fengsel for Lubanga.

Bøås sier rettssaken har vært omstridt, og at dommerne på et punkt nesten avviste hele saken som følge av grove feil begått av påtalemyndigheten.

- Hadde dette vært en vanlig sak, så ville den ha blitt avvist, sier han.

Ukjent aktør
Bøås sier Lubanga var en forholdsvis ukjent aktør som av ulike årsaker havnet i Haag.

- Han er mest kjent for at han er den først som blir dømt i Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Og det er vel det han vil være mest kjent for, sier Bøås.

- Før han havnet i Haag, så var ikke Thomas Lubanga en veldig kjent aktør i Kongo, og heller ikke en spesielt mektig aktør. Han var en av de som kunne plukkes ut ganske tidlig etter fredsavtalen, som ledet til det første demokratiske valget i 2006, fordi han verken hadde beskyttelse internt av mektige krefter i Kinshasa (Kongos hovedstad red.anm.) eller betydningsfulle eksterne sponsorer, sier han.

Kommentarer til denne saken