Kan gravide spise sushi?

Foto: Scanpix

Det er mange råd for hva gravide bør spise og ikke spise. Men må man egentlig gi opp favorittmaten?

(SIDE2): De siste årene har det dukket opp flere og flere sushi-restauranter i Norge, og den asiatiske retten har etter hvert blitt en folkefavoritt.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Hardt å gi opp
Det diskuteres hyppig både på nettet og mellom de svangre om hva som er et bra kosthold under graviditeten, og mattilsynet har listet en rekke matvarer man bør utvise forsiktighet med. Sushi har vært en av matrettene som har vært oppe til diskusjon, og mange gravide opplever det gjerne som et tap å ikke kunne spise favoritten i en såpass lang periode.

Mattrygghet og risiko
Nå har imidlertid Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) 2009 foretatt en grundig gjennomgang av sushi og fisk, og hvorvidt det foreligger en risiko for gravide ved inntak. Komiteen definerer sushi som «matretter som inneholder rå/ikke varmebehandlet sjømat».

Kan inneholde bakterier
De oppgir at noen typer bearbeidet rå fisk, som røykelaks eller rakørret, kan inneholde listeriabakterien L. monocytogenes. Det er denne typen listeriabakterie som forårsaker sykdom hos mennesker. Bakterien er vanskelig å oppdage i matvarer fordi den ikke kan avdekkes på eksempelvis dårlig lukt eller smak.

Trygt for gravide
Selv om bakterien tidvis kan påvises i rå fisk, oppgir imidlertid komiteen at antallet bakterier per gram i hovedsak vil være lavt. De konkluderer derfor med at gravide trygt kan spise sushi.

Det er heller ved økende grad av bearbeiding eller lengre lagring, som eksempelvis er tilfellet ved røykelaks og rakefisk, at bakterieinnholdet kan kunne øke. Risikoen for dem som spiser den vil derfor også øke tilsvarende. Infeksjonsfaren er imidlertid fortsatt lav.

Mattilsynets anbefalinger
Mattilsynets råd til gravide, basert på VKMs risikovurdering, er at gravet eller røykt fisk bør inntas ferskest mulig. Villfanget fisk fra sjøen som skal spises rå eller delvis rå, oppfordres videre til å fryses ved – 20 grader celsius eller lavere i mist 24 timer. Dette for å drepe eventuelle parasitter.

Listerose – Infeksjoner med L. monocytogenes kalles listerose. Alvorlig sykdom er relativt sjelden og rammer oftest den delen av befolkningen som har underliggende sykdommer eller andre disponerte tilstander. Dette være seg aidspasienter, personer som undergår behandling med immundempende midler, svekkede, eldre, fostre og nyfødte barn. Sykdom kan gi ubetydelige symptomer hos den gravide, men ved overgang via morkaken kan dette gi alvorlige infeksjoner hos fosteret og eventuelt føre til abort, dødfødsel eller prematur fødsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.