Gå til sidens hovedinnhold

Kan ha fløyet i fire timer etter siste kontakt

Motorprodusenten Rolls Royce fikk overvåkingsmeldinger fra det savnede flyet hver halvtime.

Det melder Wall Street Journal torsdag. Etterforskerne baserer mistanken på informasjon som automatisk sendes fra flyets motorer til produsenten Rolls-Royce, som del av et overvåkings- og vedlikeholdsprogram.

SISTE NYTT: Malaysiske myndigheter avviser muligheten for at det savnede passasjerflyet kan ha fløyet videre i flere timer etter siste bekreftede lokalisering av flyet.

Om teorien stemmer betyr det at flyet kan ha fortsatt i over 4.000 kilometer, og nådd så langt som Indiahavet eller grensen til Pakistan, ifølge avisen.

Overvåkingssystemet i motorene på flyet sender informasjon til Rolls-Royce med 30 minutters intervaller. Informasjonen blir nå analysert for å forsøke å kartlegge flyets rute etter at senderne ble slått av eller sluttet å virke.

Amerikanske antiterror-etterforskere vurderer i tillegg muligheten for at noen på flyet, piloten eller noen andre, omdirigerte flyet etter å ha skrudd av senderne for å unngå å bli sett på radar.

Fant ingenting på mulig krasjsted
Et vietnamesisk fly som ble sendt til området der en kinesisk satellitt oppdaget gjenstander man trodde kunne stamme fra det savnede Malaysia Airlines-flyet, fant ingenting.

Fly og skip ble torsdag sendt til området sør for Vietnam. Meldingene kom noen timer etter at kinesiske luftfartsmyndigheter opplyste at det foreløpig ikke var noen beviser for at gjenstandene stammet.

Ved hjelp av en av de kinesiske satellittene ble det gjort observasjoner av «et mulig krasjområde til havs», opplyste Kinas direktorat for vitenskap, teknologi, industri og nasjonalt forsvar tidligere onsdag ifølge CNN.

Tidligere søk

På satellittbildene har kineserne sett det som kan være tre flytende gjenstander.

Vietnamesiske fly har tidligere gjort søk i området, men myndighetene sender nå på nytt fly til området, melder Reuters. Også fly og skip fra andre land som deltar i leteaksjonen, er sendt til farvannet.

Den største av gjenstandene skal være 24 x 22 meter. De ble observert i Sør-Kina-havet, sør for Vietnam.

Bildene ble tatt 9. mars, dagen etter at Boeing 777-flyet forsvant, men ble ikke offentliggjort før på onsdag.

Det er ikke første gang det er gjort observasjoner som det er håp om at kan stamme fra det savnede flyet. Tidligere funn har vist seg å være falsk alarm.

Ikke eksplodert?

En av teoriene bak forsvinningen av flyet er at det kan ha eksplodert. Men amerikanske spionsatellitter har ikke fanget opp noen tegn på at det savnede flyet fra Malaysia Airlines eksploderte i luften.

USA har tidligere brukt sine satellitter til å identifisere varme fra fly som har eksplodert. Men denne gangen har ikke satellittene plukket opp noe, opplyser amerikanske tjenestemenn.

Flight MH370 forsvant etter at det tok av fra Kuala Lumpur på vei mot Beijing sent fredag kveld.

154 av de 239 personene om bord var kinesiske statsborgere. På en pressekonferanse torsdag sa Kinas statsminister at så lenge det finnes «et glimt av håp», så vil letingen etter flyet fortsette. Li Keqiang sa samtidig at koordineringen av leteaksjonen må bli bedre.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken