*Nettavisen* Nyheter.

Kan ha funnet ny kreft-kur

Foto: (Nordlys/Eirik Linaker Berglund)

Forskere fra Tromsø kan være svært nær et stort gjennombrudd i kampen mot kreft.

Firmaet Lytix Biopharma har, etter gode resultater i dyreforsøk, testet ett nytt preparat på 20 pasienter.

- Vi ser i de første uttestingene på pasienter resultater som gjenspeiler det vi har sett i forsøk på dyr. Kreftceller dør. I tillegg ser vi at immunsystemet responderer i riktig retning, sier administrerende direktør i Lytix Biopharma Gunnar Sælid til iTromsø.

Medisinen kan være på markedet allerede om fem år, om utprøvingene går i riktig retning de nærmeste to årene. Behandlingen er primært rettet mot lymfekreft og hudkreft, men skal utvides.

Selskapet samarbeider nå med Radiumhospitalet i Oslo hvor det legges til rette for uttesting på flere kreftttilstander.

Sælid påpeker at det er viktig å huske på at det endelige svaret i en kreftbehandling er om den kan hindre tilbakefall og død. Og det vites først etter at man har fulgt pasientene over lengre tid.

Ifølge avisa startet prosjektet i 1993 som et lite eksperiement mellom tromsøforskerne John Sigurd Svendsen og Øystein Rekdal. Nå har prosjektet et budsjett på 50 millioner kroner hvor verdens ledende eksperter på området jobber med å utvikle stoffet til medisin.

- Om det går den veien vi håper på, vil det rett og slett være fantastisk. Jeg har forsket på dette nå i nesten 20 år. det å se at det faktisk kan redde mennesker, vi være en enorm tilfredsstillelse. Også det at det hele faktisk oppsto her i Tromsø, viser at utkanten også kan ha gode ideer, sier Svendsen til iTromsø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.