RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nordlys/Eirik Linaker Berglund)

Kan ha funnet ny kreft-kur

Forskere fra Tromsø kan være svært nær et stort gjennombrudd i kampen mot kreft.

Firmaet Lytix Biopharma har, etter gode resultater i dyreforsøk, testet ett nytt preparat på 20 pasienter.

- Vi ser i de første uttestingene på pasienter resultater som gjenspeiler det vi har sett i forsøk på dyr. Kreftceller dør. I tillegg ser vi at immunsystemet responderer i riktig retning, sier administrerende direktør i Lytix Biopharma Gunnar Sælid til iTromsø.

Medisinen kan være på markedet allerede om fem år, om utprøvingene går i riktig retning de nærmeste to årene. Behandlingen er primært rettet mot lymfekreft og hudkreft, men skal utvides.

Selskapet samarbeider nå med Radiumhospitalet i Oslo hvor det legges til rette for uttesting på flere kreftttilstander.

Sælid påpeker at det er viktig å huske på at det endelige svaret i en kreftbehandling er om den kan hindre tilbakefall og død. Og det vites først etter at man har fulgt pasientene over lengre tid.

Ifølge avisa startet prosjektet i 1993 som et lite eksperiement mellom tromsøforskerne John Sigurd Svendsen og Øystein Rekdal. Nå har prosjektet et budsjett på 50 millioner kroner hvor verdens ledende eksperter på området jobber med å utvikle stoffet til medisin.

- Om det går den veien vi håper på, vil det rett og slett være fantastisk. Jeg har forsket på dette nå i nesten 20 år. det å se at det faktisk kan redde mennesker, vi være en enorm tilfredsstillelse. Også det at det hele faktisk oppsto her i Tromsø, viser at utkanten også kan ha gode ideer, sier Svendsen til iTromsø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere