*Nettavisen* Nyheter.

Kan ha løst aids-gåten

En ny behandling gjort av amerikanske forskere viser lovende resultater i bekjempelsen av hiv-viruset.

12.08.05 13:23

(SIDE2): Forskerne mener de er nærmere en løsning på hiv-gåten. Kanskje har de funnet en medisintype som klarer å omforme hiv til en helbredelig infeksjon.

Sovende celler
Hiv-infeksjonen er uhelbredelig fordi medisinene som er i bruk nå bare fungerer når viruset sprer seg, melder nyhetsbyrået AP. Viruset multipliseres kun når det er i en aktiv celle, men kan noen ganger smitte passive celler.

Selv om viruset ikke er en trussel når det er i «hvilemodus» er problemet at de sovende cellene sporadisk våkner og reaktiverer viruset som gjør at det multipliserer seg.

Gjemmer seg i kroppen
Forskerne har nå prøvd ut et medikament kalt valproic acid som vekker de passive hiv-cellene som gjemmer seg i kroppen. Disse er midlertidig usynlige, men farlige.

Fire pasienter som allerede var på standard-terapi prøvde medisinen I tre måneder. De sovende cellene ble redusert med hele 75 prosent for tre av de fire pasientene.

- Denne medisinen gir løfter om bedre virkning, sier en av forskerne Dr. Warner Greene ved University of California i San Francisco.

Prøvd ut før
Tidligere har man prøvd ut lignende medikamenter uten revolusjonerende resultater. Enten har medikamentene vært for svake, eller så har bivirkningene vært for giftige. Allikevel mener mange at undersøkelsen vitner om gode resultater så langt.

- Resultatene var imponerende på første forsøk, sier Dr. Jean-Pierre Routy, som er professor på McGill University i Montreal ifølge AP.

Livslang medisin
Pasienter må uansett fortsette å ta denne medisinen resten av livet og ikke alle er like positive til undersøkelsen.

– Det er veldig usannsynlig at dette forsøket vil lykkes, mener Dr. Robert Siliciano som var den første som oppdaget denne problemstillingen. Forskningen tar utgangspunkt i noe vi ikke vet er sant, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag