RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ha sex med halvsøsken

Foto: Stockbyte (Getty Images)
Flere amerikanere er bekymret for konsekvensene av spermdonasjoner.

(SIDE2:) Spermdonasjon hjelper mange ufrivillig barnløse, også i Norge. Nå advarer amerikanere mot overdreven bruk av dette.

150 halvsøsken
Cynthia Daily og partneren fikk et barn med hjelp av spermdonasjon for syv år siden. I håp om å få kontakt med mulige halvsøsken av barnet, sjekket de en nettside hvor de kunne følge spermdonoren de hadde brukt, for å se om hans sæd ga flere barn.

Foreløpig har barnet deres 150 halvsøsken. Paret har kontakt med flere av dem i dag.

- Det er vilt å se dem alle sammen - de er så like, sier Daily ifølge MSNBC.

Vil ha strengere regler
Selv om det er positivt å ha mange søsken, er det økende bekymring blant foreldre, donorer og medisinske eksperter. Blant annet frykter de at ukjente sykdommer hos en donor vil spre seg og at ukjente halvsøsken skal innlede forhold til hverandre.

- Uten grenser kan samme donor teoretisk produsere hundrevis av barn. Og det er også mulig at tilfeldig incest kan oppstå mellom hundrevis av halvsøsken, sier Naomi R. Cahn, jusprofessor ved George Washington University, ifølge MSNBC.

Kritikerne mener selvsagt ikke at spermdonasjon skal bli ulovlig. Men de håper at donasjonsselskapene skal slutte å bruke samme donor like mange ganger som i dag. De vil også at familiene skal få mer informasjon om donorenes helse og andre barn.

I USA er det ingen regler som sier hvor mange barn som kan unnfanges fra én spermdonor.

Kontrollert i Norge
I Norge er det to offentlige sykehus som tilbyr sæddonasjon, Oslo Universitetssykehus og Sykehuset i Haugesund. I tillegg er det noen få private klinikker. Dagens Medisin skrev i mars i år at begge sykehusene mangler sæd.

En donor kan ikke hjelpe flere enn åtte barn til verden, men donoren kan også trekke sin sæd tilbake hvis han ønsker det.

Spermdonorer er ikke anonyme i Norge. Dersom barna ønsker det, kan de få donorens navn og adresse etter fylte 18 år. Mannen har ingen rettigheter eller plikter overfor barna.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere