RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ha solgt forbudt brød

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
154 tonn av det forbudte linfrøet er innført til Norge.

154 tonn med linfrø infisert med ulovlige genmodifiserte organismer (GMO) har endt hos forbrukere i Norge.

Det er ifølge nyhetsbrevet Gennytt ikke nøyaktig kjent hvilke produkter som kan inneholde denne GMO-varianten. Men den norske grossisten Harlem Foods i Oslo leverer stort sett til storkunder som bakerier.

Ifølge Gennytt kan derfor flere tusen brød med ulovlig GMO allerede ha blitt spist i Norge.

Mattilsynet jobber nå med å innhente fakta om omfanget og hvilke produkter som er involvert, skriver Dagsavisen.

Rådgiver Monica Stubberud hos Mattilsynet understreker at det ikke er snakk om rene genmodifiserte linfrø, men spor av en genmodifisert variant som er forbudt i Europa. Til sammen sju linfrøpartier ble innkjøpt fra Canada mellom februar og april i år.

Stubberud understreker at det er snakk om små mengder, og det er derfor ikke grunnlag for å tro at det er helsefare knyttet til saken.

Norge er imidlertid i en spesiell situasjon fordi landet mangler analyseredskaper for å kunne verifisere informasjon tilknyttet denne spesifikke GMO-varianten.

Produktsjef Øyvind Pettersen i Harlem Foods sier at linfrøene var godkjent og testet som GMO-frie både i Canada og av importørene i Belgia. Det er et laboratorium i Tyskland som har avdekket GMO-varianten i linfrøpartiet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere