*Nettavisen* Nyheter.

Kan halvere slag

En kolesterolmedisin skal kunne halvere sjansen til å få slag og hjerteinfarkt.

(SIDE2:) - Dette er utrolig. Studien kommer til å vekke debatt fordi den reiser spørsmål om flere friske voksne bør bruke statiner, sier professor og overlege David Russell ved nevrologisk avdeling på Rikshospitalet til Dagbladet.

Senker nivåene
Ifølge avisen så er det den nye kolesterolmedisinen Crestor som kan ha den gode effekten på folks kolesterolnivå. Ved å senke nivået, senker man også sjansene for hjertedød og hjerneslag.

Studien er verdensomspennende og 204 mennesker har deltatt fra Norge. Resultatene skal publiseres i New England Journal of Medicine til uka.

Gis til arvelig belastede
Medisinen ble gitt til mennesker som ikke hadde et farlig kolesterolnivå i utgangspunktet, bortsett fra at de hadde forhøyede nivåer av C-reaktivt protein CRP i blodet. Etter to år viste prøvene at risikoen for å få slag halveres med 47 prosent. CRP kan være et tegn på at man er utsatt for hjertesykdom.

Per i dag er ikke Crestor i salg i Norge, men i mange andre land. Medisinen gis imidlertid til pasienter som har en arvelig form for kolesterol.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.