Gå til sidens hovedinnhold

- Kan ikke bruke cowboymetoder

Marokkos utenriksminister reagerer på Norges håndtering av Skah-saken.

- Man må ikke tro at Marokko er et ingenmannsland, der man kan komme og bruke cowboymetoder, sa Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri, da han møtte norsk presse ved det marokkanske utenriksdepartementet i hovedstaden Rabat onsdag, melder Aftenposten.no

Han mente den norske ambassaden hadde handlet mot alle internasjonale regler, og sa han var dypt oppgitt over at de hadde bidratt til «denne llegale utførselen» av barna.

- Skadet vennskapet
- Norge har brutt diplomatiske regler, etiske retningslinjer og skadet vennskapet mellom våre to land, sa Fassi Fihri videre, ifølge NRK.

Han mente de nye opplysningene som er kommet fram, om at norske diplomater var delaktig i aksjonen med å få barna til Norge, er noe helt annet enn det norske myndigheter har hevdet. Han ba derfor om at diplomatene blir avhørt.

Fassi Fihri sa han ikke kan akseptere at Norge bare tar seg til rette i deres land, og at han fordømmer det som har skjedd.

- Hvordan ville det norske folk reagert dersom våre diplomater i Oslo organiserte en kidnapping sammen med marokkanske myndigheter? spurte Fihri de norske journalistene, ifølge TV 2.

Ha sa også at han håpet at alt bråket rundt saken ikke ville være til skade for barna.

- Var ikke involvert
Utenriksminister Jonas Gahr Støre redegjorde på en pressekonferanse mandag for hendelsesforløpet dagen da barna til tidligere OL-vinner Khalid Skah ble transportert ulovlig ut av Marokko i fjor sommer.

Barna hadde rømt fra faren og ble tatt hånd om av den norske ambassaden i Rabat, Marokko. Ambassaden anså barna for å være i en nødrettssituasjon. Få dager senere organiserte moren, Anne Cecilie Hopstock, en aksjon hvor de to barna ble transportert ut av landet i en seilbåt.

Støre hevder at verken Utenriksdepartementet eller ambassaden var involvert i aksjonen. Det til tross for at en ambassadeansatt kjørte barna til et bestemt møtested der de ble tatt hånd om av norske medhjelper, som var blitt engasjert av barnemoren.

Det kom også fram på pressekonferansen at to norske offiserer deltok i aksjonen, men forsvarsminister Grete Faremo påpekte at disse da var på ferie.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken