HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b4273", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "4273"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable('htmlObjectId','picshow_b4273'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.write("karusell_so_body4273");

Frp-politikeren og lederen for helse- og sosialkomiteen i Oslo slår fast at Oslo kommune ikke kommer til å etablere toaletter, dusjer eller et overnattingstilbud for romfolket i Oslo.

Frelsesarmeen la torsdag fram en rapport på nødhjelpen og hjelpen de ga romfolket i vinter og i vår. Ifølge rapporten vil et tilbud om dusj, mat og en madrass bidra til en helhetlig forbedring for romfolket i hovedstaden.

Les også: - Må få akutt nødhjelp.

- Det er å slå hele problemstillingen på hodet. Dette er sosiale og kulturelle problemer mer enn mangel på dusjer og toaletter. Vi mener at det norske velferdssamfunnet og Oslo har et mer enn godt nok tilbud for denne typen mennesker, sier Keshvari til Nettavisen.

- Ikke uønsket
Nettavisen har gjennom en rekke artikler påpekt at de sanitære forholdene blant romfolket ikke er gode. Frelsesarmeen ga i vinter et tilbud om overnatting til folkegruppen. «Fyrlyset» på Grønland ble deretter åpnet tre ganger i uken fra 14. mars til 1. mai hvor folket kunne få tilgang på mat, dusj, nye klær, toalett og en sovesal.

Les også: – Utedoer vil bare lokke flere til Oslo.
Les også: Han plukker avføringen til tiggerne.
Les også: Kommunens skrekkbilder.

Rapporten viser at det i denne perioden var over 600 overnattingsgjester. 66 prosent av disse var rumenere fra romfolket. Enkelte låner også penger med 50 prosent rente.

Les også: De betaler 50 % rente.

Keshvari sier at kommunen ikke ønsker å tilrettelegge for romfolkets oppførsel.

- Likevel er ikke romfolket uønsket i hovedstaden. Alle mennesker er hjertelig velkommen, men de må oppføre seg som folk. De må forholde seg til lover, regler og alminnelig folkeskikk, fortsetter han.

- Må gripe inn fra statlig side
Betydelig mer penger til politiet i Oslo, styrking av rettsvesenet og et ønske om å bruke mer av de nåværende lovene til å kunne utvise vinningskriminelle er noen av tiltakene lederen for helse- og sosialkomiteen vil ha gjennomført.

- Man må gripe inn fra statlig side. Her er folk som det er helt naturlig å utvise på grunn av kriminelle handlinger. Man må først og fremst gå inn å se hvem som burde vært utvist og burde gjort noe for å ta bakmennene bak organisert tigging. Hvis man hadde klart å ta dette inntektsgrunnlaget vekk ville man få bukt med utfordringene rundt romfolket, understreker Keshvari.

Før han føyer til;

- Denne rapporten bør være en oppvekker for staten. Vi bør ha en langt mer restriktiv politikk på hvem vi slipper inn i landet.

Har plikt til å forsørge seg selv
Byrådet for sosiale tjenester og rusomsorg i Oslo med leder Anniken Hauglie (H) er ikke like bastant i sine uttalelser, men understreker at romfolket er i hovedstaden på turistvisum.

- Turister i Oslo har plikt til å forsørge seg selv. Dersom de ikke klarer det, må de reise hjem . Dersom de trenger nødhjelp, vil det vurderes fra sak til sak. Det kan også regjeringen sørge for at blir håndhevet. Tiggerforbudet bør vurderes gjeninnført og ambassaden i Buceresti kan også sørge for å distribuere informasjon lokalt om at situasjonen deres faktisk kan bli verre av å reise til Norge, sier Hauglie til Nettavisen.

Bystyret i Oslo har fattet vedtak om at tiggere skal registrere seg. Hauglie er også åpen for å fortsette samarbeidet med Frelsesarmeen. Hun understreker at Oslo kommune yter nødhjelp til de som har akutt behov for helsehjelp eller som på annen måte ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

- Vi inngikk et samarbeid med Frelsesarmeen i vinter og var med og finansierte nattåpen varmestue. Vi var veldig fornøyd med det samarbeidet og vil være åpne for å vurdere det igjen, sier hun.

Frelsesarmeen anbefaler:
I Romania:
- Tilby veiledning, skoledeltakelsesprogrammer, utdanning, materiell hjelp, og arbeidsformidling
ved samfunnssentre i Romania i samarbeid med lokale myndigheter.
- Avsløre tigging som en løsning.

I Norge:
- Tilbud om overnatting på vinterstid.
- Tilgang på sanitære anlegg.
- Etablering av kontaktsentre som tilbyr råd og veiledning.

- Vi må behandle folk som folk!
Leder for Frelsesarmeens rusomsorg, Knut Haugsvær, sier organisasjonen står bak sine anbefalinger.

- Frelsesarmeen skal alltid våge å være det den er. Nå vil vi ha en dialog med Oslo kommune, og da vurdere hva vi eventuelt kan gjøre på oppdrag fra kommunen eller finne midler til et tilbud vi finansierer, sier han til Nettavisen.

Frelsesarmeen tror ikke flere attraktive tilbud vil trekke til seg enda flere romfolk og ønsker ikke gå inn på hvem som skal betale for eventuelle tilbud. Det viktigste for dem er at menneskers verdighet blir ivaretatt.

- Vi må behandle folk som folk når de er her! Jeg tror det er viktig å gi forhold etter hvordan vi ønsker å møte mennesker. Balansen mellom nødhjelp og "attraktive tilbud" er vanskelig, og vi har hele tiden jobbet for å finne en balanse som ikke gjør situasjonen verre - verken for dem eller for oss. Det har ikke hjulpet på fattigdomsproblematikken å gjøre ingenting - vi tror ikke det blir verre ved å gjøre noe - vi tror det kan bli bedre, forklarer Haugsvær.