Gå til sidens hovedinnhold

- Kan ikke fortsette å være i konflikt med velgerne

Sp-topp frykter konsekvensen av bondeopprøret.

Norges Bondelag valgte i forrige uke å bryte forhandlingene i landsbruksoppgjøret, og har den siste uken aksjonert over hele landet. Mandag møtte over 2000 bønder opp i Oslo for å markere sin misnøye med regjeringens tilbud.

Regjeringen tilbyr bøndene 990 millioner kroner, mens de selv ber om over det dobbelte, 2,2 milliarder kroner.

- Jeg synes det er beklagelig at vi er i en situasjon der vi er i konflikt med viktige velgergrupper for Senterpartiet. Det kan vi ikke fortsette å være, sier leder for Hordaland Senterparti, Jostein Ljones, til Nettavisen.

- Hvor ødeleggende er konflikten for Senterpartiet?

- Det er jeg veldig usikker på. Men klart det er ikke gunstig for et parti å ikke oppnå noe for en viktig velgergruppe. På sikt vil det være dårlig for Senterpartiet om vi ikke klarer å oppnå tilfredsstillende resultater for våre velgere og våre velgergrupper, sier Ljones.

- Ikke ut av regjering
Om ikke bøndene nå får mer penger, mener flere Sp-politikere, deriblant Klæbu-ordfører Jarle Martin Gundersen, at partiet bør vurdere å gå ut av den rødgrønne regjeringen.

Det er ikke Ljones helt enig i.

- Jeg er ikke villig til å gå ut av regjering på landbruket. Det er jo ingen aktuell problemstilling for partiet nå å bryte på landbruksmeldingen, sier han, og legger samtidig til:

- Men hvis vi mister oppslutning, så har vi jo ingen posisjon til å sitte i regjering.

- Hva bør Sp-leder Liv Signe Navarsete og landbruksminister Lars Peder Brekk gjøre for å løse situasjonen?

- Når det er brudd, så er det Statens tilbud som går til Stortinget. Det er en av de viktige spillereglene i jordbruksavtalen. Vi ønsker at bøndene skal ha forhandlingsrett, og om vi ønsker det har vi ikke annet å gjøre enn å støtte det, sier Ljones.

- Nye forhandlinger er ikke aktuelt, sier han.

Han støtter bøndenes krav, men mener det nå må bli til neste år.

- Det avgjørende for Senterpartiet er at vi får til viktige ting for landbruket og norsk matproduksjon, og at man får bevegelse inn mot neste års jordbruksforhandlinger. Jeg synes kravet deres er reelt, sier Ljones til Nettavisen.

- Dette smerter oss
Leder av Finnmark Senterparti, Tore-Jan Gjerpe, mener også at konflikten er uheldig for partiet.

- Det er ikke til å legge skjul på at dette smerter oss. Vi liker oss ikke, sier Gjerpe til Nettavisen.

- Det er en beklagelig situasjon, men nå får vi tenke framover, sier han.

Han mener tiden vil vise om konflikten vil være ødeleggende for Senterpartiet.

- Bør Senterpartiet vurdere å gå ut av regjering som følge av dette?

- Distriktene og landbruket er viktig for Senterpartiet, og når situasjonen har oppstått er det innlysende at partiet må gjøre opp status etter hvert. Det ligger i kortene at dette blir tatt med i debatten om Senterpartiets videre arbeid i regjering, sier Gjerpe, og legger til:

- Bondelaget nedla sin aksjon i går, og de har utalt at de ser framover. Det gjør vi også, og det kommer flere landsbruksoppgjør, sier han

Kommentarer til denne saken