RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ikke kreve at de som får sosialhjelp skal bo billigere

Foto: Morten Holm (NTB scanpix)
Forslaget fra regjeringen gjør at NAV ikke kan kreve at de som får sosialhjelp skal redusere boutgiftene sine.

Regjeringen har lagt frem et forslag om at NAV skal ha plikt til å stille vilkår om aktivitet for sosialhjelpsmottakere. I dag har NAV en rett til å gjøre det samme, men de må ikke gjøre det. Målet med forslaget er at flest mulig skal komme seg ut i arbeid raskest mulig i stedet for å være passive stønadsmottakere. 

Les også: Søkkrik megler fikk støtte til bil - statsråd gir politikerne skylden

NAV protesterer mot forslaget til endring av lovteksten i en høringsuttalelse:

«Det fremgår av høringsnotatet at det kun skal være mulig å sette vilkår om arbeidsrettet aktivitet. Dette er en betydelig innsnevring av gjeldende rett og praksis», skriver arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad og tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud.

Videre i høringsuttalelsen fra NAV går det frem at NAV mener at forslaget gjør at de ikke lenger kan sette vilkår som ikke gjelder arbeidsrettet aktivitet. Det kan være snakk om å realisere formuesgoder, møte til økonomisk rådgivning, redusere boutgifter, oppsøke lege eller bruke stønaden på en bestemt måte.

Les også: Statsråden som lagde regelverket mener NAV må forklare rikingstøtte

Oslo 20140807. Nav-direktør Joakim Lystad mener forslaget innskrenker NAVs muligheter overfor stønadsmottakere.

I forslaget fra regjeringen er det går de foreslåtte vilkårene ut på at stønadsmottakere skal delta i ulike typer tiltak og aktiviteter med sikte på å bli selvhjulpen, hvis det ikke er tungtveiende grunner som taler imot. 

«Forslaget innebærer at vilkår knyttet til inntektsøkning og utgiftsreduksjon, opprette kontakt med andre deler av hjelpeapparatet, søke på stønader og ytelser fra andre ordninger og å bruke stønaden på bestemte måter, ikke lenger vil være mulig å stille. Direktoratet mener denne type vilkår har nær sammenheng med tildeling av stønad og stønadens subsidiære karakter, og er egnet til å motivere og påvirke brukeren til hjelp til selvhjelp, selvforsørgelse og endring av egen livssituasjon. Slike vilkår kan også bidra til å understøtte arbeidsrettet aktivitet, og brukes i dag i stor grad inn i en helhetlig oppfølging av brukeren.» skriver NAV videre i uttalelsen.

Samtidig mener NAV at forslaget gjør at NAVs ressurser styres mer mot byråkrati og mindre oppfølging. 

Les også: - Folk med store formuer burde ha skamvett nok til å ikke be om støtte
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere