RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ikke påvise helserisiko fra mobilstråling

Oslo (NTB): Det kan ikke påvises at stråling fra mobiltelefoner og trådløse nett utgjør noen helserisiko, mener en ekspertgruppe.

Det kan verken påvises økt risiko for kreft, nedsatt fruktbarhet hos menn, andre skader på reproduksjon, andre skader på nervesystemet, eller andre sykdommer og helseskader, konkluderer de norske og svenske forskerne i rapporten «Svake elektromagnetiske høyfrekvente felt - en vurdering av helserisiko og forvaltningspraksis».

Det var mange bekymringsmeldinger som gjorde at myndighetene ba en ekspertgruppe utrede om slike svake felt likevel kan gi helseeffekter. Konklusjonen ble lagt fram torsdag.

Her peker forskerne blant annet på at grenseverdiene for såkalte svake felt fra mobiltelefoner og annet sendeutstyr er 50 ganger under det nivået som kan gi oppvarming av menneskelig vev, eller som kan få nerveceller til å avfyre signaler.

Mange har opplevd at øret blir varmt etter langvarig mobiltelefonbruk, men dette skyldes ikke stråling, beroliger assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet som har ledet ekspertgruppen.

- At huden varmes opp litt skyldes varme fra batteriet, og ikke fra radiosenderen i telefonen. Det elektromagnetiske feltet vil i svært liten eller ingen grad bidra til oppvarmingen. Kroppen vil «fjerne» varmen gjennom blodgjennomstrømmingen, på samme måte som kroppen ellers regulerer temperaturen, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere