RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ikke si noe fra eller til om ebolasmittet kvinne vil overleve

Pressekonferanse på Ullevål sykehus om den ebolasyke kvinnen som idag er innlagt og blir behandlet på sykehuset. Fra v: Avdelingsleder Dag Kvale, assisterende sykehusdirektør Cathrine Lofthus og overlege Espen Rostrup Nakstad.
Pressekonferanse på Ullevål sykehus om den ebolasyke kvinnen som idag er innlagt og blir behandlet på sykehuset. Fra v: Avdelingsleder Dag Kvale, assisterende sykehusdirektør Cathrine Lofthus og overlege Espen Rostrup Nakstad. Foto: Mats Rønning (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo universitetssykehus jobber nå med å få en oversikt over behandlingsalternativene for den ebolasmittede kvinnen ved sykehuset.

– Vi er i en prosess med de behandlingsalternativer som finnes. Dette spørs på hva de kan få tak i, og vi begynner å få oversikt, fortalte avdelingsleder for infeksjonsmedisinsk avdeling Dag Kvale på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Han fortalte at de ser på hva som faktisk har en effekt på sykdommen, og det jobbes med dette nå. Det eneste som er vitenskapelig dokumentert er å gi pasienten væske, «alt annet er enkelthistorier», ifølge Kvale.

– Vi vet ingenting om disse nye medikamentene. Om det er farlig å gi for tidlig, eller farlig å gi for sent.

Han sier de ikke kan si noe fra eller til på om kvinnen kommer til å overleve, bortsett fra at det med god støtteterapi er mye bedre sjanser, enn å klare seg selv.

– Usannsynlig at det blir ebolautbrudd i Norge
Det er helt usannsynlig at det vil bli et ebolautbrudd i Norge som følge av at den smittede kvinnen har kommet til landet, ifølge Oslo universitetssykehus.

Ebola er en kontaktsmittesykdom, ikke en luftsmittesykdom, poengterte avdelingsleder for infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Dag Kvale, på en pressekonferanse tirsdag.

– I bygget der vi har denne avdelingen i har vi kontroll på alt som forlater sykerommet. Det forlater ikke en vanndråpe eller en luftpartikkel uten at vi har kontroll på det, sa Kvale.

Den smittede kvinnen har ikke vært i ubeskyttet kontakt med noen, verken under transporten til Norge eller på sykehuset. Ambulansen som fraktet henne fra Gardermoen til sykehuset er heller ikke forurenset av sykdommen, ifølge overlege Espen Rostrup Nakstad.

– Ambulansen er ikke forurenset fordi pasienten har vært fraktet i et transportkammer hele veien fra hun gikk om bord i flyet i Sierra Leone til hun var inne på rommet sitt på sykehuset i Oslo.

– Likevel er det prosedyrer for å være helt sikre, men det har ikke vært noe smitteeksponering eller den type problematikk som har komplisert dette, sier Nakstad.

Norske leger skal delta i ebolanettverk
Legene som har ansvaret for behandlingen av den ebolasyke norske kvinnen, skal delta i en internasjonal rådgivningsgruppe for å dele erfaringer.

– Vi planlegger å være med på en rådgivningsgruppe som Verdens helseorganisasjon (WHO) står bak, hvor vi i løpet av onsdagen blir med på et forum og snakker med sentre som har pasienter for øyeblikket, og som har erfaring, sier Kvale

I nettverksmøtet vil legene dele erfaringer med praktisk arbeid med ebolapasienter.

– Til dels gjelder det også bruk av helt eksperimentell terapi. Det er veldig viktig å få med seg informasjon om andres erfaringer, sier Kvale. (©NTB)

Følg utviklingen her:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere