Alle landets svømmeanlegg har vært stengt for badegjester i tre måneder på grunn av koronakrisen. Mandag 15. juni er ventetiden over, og ivrige badegjester kan endelig valfarte til både innendørs- og utendørsbasseng i Norge.

Statsminister Erna Solberg (H) markerer gjenåpning av bassenganleggene med et besøk på Frognerbadet i Oslo mandag ettermiddag.

Nettavisen har spurt Folkehelseinstituttet (FHI) om man som badegjest kan risikere å bli koronasmittet ved å ta seg en dukkert i et av landets mange innendørs- og utendørsbasseng.

Les også: Nå trapper billettkontrollørene opp - ikke lenger fritt frem for snikerne

- Klor inaktiverer viruset

FHI bekrefter at klor i vannet tar knekken på viruset.

- Ja, klor i badevannet inaktiverer viruset. Det er liten risiko for at viruset overlever i vannet i norske svømmeanlegg hvis de følger de vanlige kravene til hygiene og desinfeksjon, sier overlege ved avdeling for smittevern og vaksine hos FHI, Tone Bruun, til Nettavisen.

Bruun sier det er lav smitterisiko i et basseng, men oppfordrer badegjester til å ta forholdsregler når de benytter seg av offentlige bad.

- Det er ikke sannsynlig at man smittes med covid-19 via vannet, men nærkontakt med syke vil kunne føre til smitte, slik som i andre situasjoner. Når man bader og får vann i ansiktet, så er det naturlig å spytte og hoste. Det bør man være forsiktig med, og man må opprettholde trygg avstand til andre både i vannet og ved bassengkanten, sier Bruun.

Covid-19 er sykdommen som forårsakers av koronaviruset.

- Kan viruset overføres fra en person via vannet og så videre til en annen person?

- Norske svømmeanlegg har allerede strenge krav til renhold, hygienetiltak og vannbehandling, noe som gir liten risiko for smitte via bassengvann, sier Bruun.

Les også: Frp jubler for at Smittestopp-appen stanses: – Har du lastet den ned, har du blitt lurt

- Viktig å følge smittevernreglene

I tillegg til badeland og svømmehaller, har regjeringen også besluttet å gjenåpne landets treningssentre mandag 15. juni. Treningssentre, badeland og svømmehaller har laget egne bransjestandarder for smittevern i samarbeid med Folkehelseinstituttet, opplyser regjeringen i en pressemelding.

- Men alt blir ikke helt som før. Vi må gjøre alt vi kan for å unngå økt smittespredning utover sommeren. Vi får større frihet, men dette er frihet under ansvar. Vi vil følge godt med på hva summen av lettelsene gjør med smitterisikoen, sier statsminister Solberg i en uttalelse.

Les også: Frykt for ny koronasmitte - Oslo Børs får juling

- Det du og jeg har gjort som enkeltpersoner har gitt Norge kontroll på smitten. Det vi gjør som enkeltpersoner nå, avgjør om vi kan fortsette å ha kontroll. Det er like viktig som før å følge smittevernreglene. Ellers vil innsatsen de siste månedene ha vært forgjeves, påpeker statsministeren.