Gå til sidens hovedinnhold

Kan koste deg 78.000

Ikke gjør denne tabben når du er på ferie.

(SIDE2): Nordmenn reiser som aldri før, og over halvparten bruker feriepengene på utenlandsreise. I løpet av de siste årene har det også blitt mer og mer populært med en snartur til forskjellige storbyer i Europa, og da står shopping ofte på timeplanen.

Men det er et par ting å huske på.

6.000 kroners grense
Som for eksempel hvor mye du kan handle for. For det er ikke bare maksgrensen på kredittkortet som bestemmer det – du kan både få bøter og en plett på rullebladet om du overskrider grensene.

- Er du ute av landet i mer enn 24 timer, kan du handle for 6.000 kroner uten å betale toll. Er utenlandsreisen av kortere varighet, er grensen satt til 3.000 kroner. Alt du har kjøpt skal med i denne summen. Har du for eksempel reparert bilen din, må også det regnes med, opplyser Ragnar Wiik, leder for Forbruker Europa.

Om det handles for større beløp enn grensen, er det valgfritt hvilke varer som fortolles. Men det er ikke mulig å dele opp en vare. Har du kjøpt en klokke til 6.500 kroner, blir hele beløpet avgiftsbelastet.

Farlige pirater
I enkelte land, som for eksempel Italia, Frankrike og Sveits, vanker det skyhøye bøter om du blir stoppet med piratkopier av kjente merkevarer i bagasjen – eller på deg for den saks skyld. Bøter opp til 10.000 euro (78.000 kroner) har vært gitt, mens det faktisk ikke er ulovlig å ta med seg piratkopierte varer for eget bruk inn til Norge. Men å importere piratkopierte varer er ikke lov.

Så de råbillige Ray-Ban-brillene eller Louis Vuitton-vesken – til en brøkdel av normalpris – kan dermed koste deg dyrt.

- Vær særlig varsom på markeder og gatehjørner. Her er det ikke sannsynlig at Gucci selger klokker. Du risikerer dårligere kvalitet, og at varen blir beslaglagt, sier Wiik.

Ønsker du å se hvordan du kan avsløre om en Louis Vuitton-vesken er ekte eller falsk, så får du noen i videoen under.

HTML EMBED

Kvoten
Alkohol- og tobakkskvoten er uendret, men mange er fortsatt usikker på hvor mye det er lov å ta med seg inn i Norge. Så la oss repetere dem:

Kvoten for tobakk er 200 sigaretter, eller 250 gram andre tobakksvarer, og 200 blad sigarettpapir. Du kan ta med én liter brennevin, 1,5 liter vin, og 2 liter øl eller cider opptil 4,7 prosent.

Det er også mulig å overføre kvoter. «Brennevinskvoten» kan byttes i 1,5 liter av enten vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Høres det komplisert ut? Her er noen lovlige kombinasjoner:

* 1 liter brennevin + 1,5 liter vin + 2 liter øl

* 3 liter vin + 2 liter øl

* 5 liter øl

Svenskehandel
Mange nordmenn reiser over til Sverige eller Finland for å handle. Grensen for «frysedisk-varer» er på 10 kilo, og i dette inngår kjøtt og kjøttvarer, ost og fôrvarer med unntak av hunde- og kattemat. Poteter er ikke lov å innføre, og fra land utenfor EØS er det forbudt å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk, og melkeprodukter i bagasjen.

Til slutt er det greit å vite at du faktisk har forbrukerrettigheter selv om varen er kjøpt utenfor Norges grenser. I hele EU/EØS-området kan du reklamere på en vare i minimum to år etter kjøpet.

(ANB)

Kommentarer til denne saken